newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Nowalijki

14.04.2016

Nowalijki to wiosenne warzywa, które pojawiają się po raz pierwszy w danym roku. Znajdziemy wśród nich rzodkiewkę, sałatę, botwinkę, szczypiorek, cebulę dymkę czy szpinak. W obecnych czasach warzywa i owoce są dostępne praktycznie przez cały rok, jednak nowalijki to warzywa rosnące w naturalnych warunkach a nie szklarnianych, przez co są o wiele bardziej wartościowe i smaczniejsze.

Najlepsze są te, od lokalnych rolników, które trafiają do sprzedaży bezpośrednio po zebraniu ich z ogrodu czy pola. Choć niektórzy twierdzą że warzywa importowane z krajów, gdzie klimat pozwala na ich uprawę przez cały rok, nie różnią się od tych hodowanych w Polsce  podlegają one takim samym restrykcyjnym wymogom UE), to lepiej upewnić się czytając etykietę czy nie były one hodowane przy użyciu sztucznego oświetlenia i związków azotu. Na każdej skrzynce z importowanymi warzywami powinna znajdować się taka etykieta, zawierająca informacje na temat kraju pochodzenia oraz warunków uprawy.

Kupuj warzywa ekologiczne

Wybierając warzywa dla dziecka czy rodziny najbezpieczniej jest zakupić te, które pochodzą z ekologicznych upraw. Wówczas masz pewność, że podczas ich uprawy nie została zastosowana żadna chemia ani jarzeniówka. Takie warzywa na pewno są pozbawione szkodliwych związków pestycydów i herbicydów. Są one dostępne na każdym targu, u lokalnych rolników a także w specjalistycznych sklepach ze zdrową, bio żywnością.

Nowalijki można także wyhodować samemu, w warunkach ogrodowych a nawet domowych. Wystarczy posadzić cebulkę czy pietruszkę w doniczce i postawić na oknie. Po kilku dniach można już cieszyć się smakiem świeżego szczypiorku i natki. Rzodkiewka i sałata wymaga inspektu, który można utworzyć na balkonie czy w ogródku.

Te najwcześniejsze warzywa zawierają dużo witamin i mikroelementów. Ich zawartość równa się tym, uprawianym na grządkach pod gołym niebem, smaganym wiatrem i nagrzanym słońcem. Smak świerzych, młodych warzyw na pewno zachwyci każdego, a dodatkowe walory zdrowotne tylko pomogą w dokonaniu słusznej decyzji o ich wprowadzeniu do wiosennej diety.

Jedz warzywa bo warto!

Zobacz także:

Żywność ekologiczna więcej przeciwutleniaczy mniej pestycydów.