newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Oczyszczanie organizmu cz. I

17.05.2017
Oczyszczanie organizmu cz. I

Toksyny atakują nasz organizm każdego dnia, na wiele sposobów – przez skórę, oddychanie oraz jedzenie. Ich źródłem są związki chemiczne występujące w otaczającym nas środowisku i żywności, niewłaściwa dieta, spożywanie leków a także stres.

Nagromadzone toksyny to trucizny, które zaśmiecają nasz organizm i mogą poważnie zaburzać jego funkcjonowanie. Toksyny występują najczęściej w bardzo małych dawkach o różnym stężeniu i oddziałują na ludzki organizm przez długi okres czasu. Skupiska szkodliwych toksyn są dosłownie wszędzie. Najczęściej spotykanymi toksynami są pestycydy, węglowodory lub dioksyny. Powstają one w wyniku spalania śmieci lub zanieczyszczeń powodowanych odpadami przemysłowymi oraz poprzez sztuczne nawożenie roślin i upraw. W naszym otoczeniu i pożywieniu występuje wiele toksycznych substancji.

Jedynym sposobem by przeciwdziałać zatruciu organizmu jest detoksykacja, która polega, m.in. na stosowaniu diety, składającej się z produktów przyspieszających proces oczyszczania.

Jakie produkty pomagają oczyścić organizm?

Poniżej przedstawiamy listę pokarmów, które pomogą oczyścić organizm z toksyn:

·         Algi (dulse, nori, wakame). Zawarty w nich jod pomaga wyregulować metabolizm. Dodatkowo bogate w chlorofil i alkalizujące minerały: wapń, magnez i potas.

·         Cytryna. Niezbędna na rozpoczęcie dnia (sok z połówki cytryny na szklankę letniej wody). Alkalizuje, pobudza ruchy perystaltyczne jelit, dostarcza witaminy C i bioflawonoidów (ma je głównie w skórce).

·         Jabłka. Pełne błonnika w obydwu postaciach: nierozpuszczalny i rozpuszczalny (pektyna), które chłoną toksyny jak gąbka i wymiata je poprzez układ trawienny.

·         Siemię lniane. Niezbędne podczas detoksu, pełne kwasów Omega-3, błonnika i lignanów wymiatających z organizmu wszystko to, czego chcemy się jak najszybciej pozbyć. Pamiętaj, aby siemię mielić zawsze bezpośrednio bez spożyciem – w takiej formie ma najlepsze właściwości.

·         Kapusta biała. Posiada cenne antyoksydanty, ma dużo witaminy C i K, a kalorii tyle co nic. Aby wykorzystać jej pełen potencjał antyoksydacyjny należy jadać ją na surowo (surówki, soki).

·         Owoc granatu. Bogaty w antocyjany, cenne antyoksydanty nadające ziarenkom śliczną rubinową barwę. Antocyjany chronią nasze DNA przed uszkodzeniami i stanami zapalnymi, przywracają wigor i działają odmładzająco.

·         Rukola. Drobne listki są ciemnozielone i pełne chlorofilu.

·         Czosnek. Bogaty w związki siarki, pomaga w produkcji glutationu, pomaga też wymiatać szkodliwe bakterie i drożdże z uwagi na silne działanie antybakteryjne.

·         Zielona pietruszka. Źródło chlorofilu, witaminy K i C, kwasu foliowego i beta-karotenu. Można ją sypać garściami na większość potraw, jak również dodawać jako składnik wyciskanego soku.

·         Arbuz. Ma w sobie dużo wody, działa moczopędnie dzięki czemu wspomaga odtruwanie, zawiera witaminę A, C oraz sole mineralne. Można arbuza jeść w kawałku, zmiksować na koktajl lub po zmiksowaniu wlać do foremek na lody, by cieszyć się arbuzowymi sorbetami w upalny dzień.

·         Buraki czerwone. Gwiazda każdego detoksu, pełna potasu, błonnika i antyoksydantów. Betacyjanina, dzięki której buraki posiadają piękną rubinową barwę ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i oczyszczające na ludzki organizm.

·         Zielona herbata. Niestety zawiera nieco kofeiny, lecz w odróżnieniu od takiej np. kawy, ma potężny antyoksydant EECG, który ochroni przeciążoną podczas detoksu wątrobę. Posiada też działanie antycholesterolowe i antynowotworowe.

·         Migdały. Bogate w witaminę piękności, czyli wit. E, białko, błonnik i kwasy tłuszczowe, a także magnez, wapń, żelazo i fosfor. Można chrupać na surowo lub zrobić mleko migdałowe do koktajli, a pulpę zjeść z dodatkiem np. borówek.

·         Awokado. Zdrowe tłuszcze, mnóstwo błonnika, minerałów i witamin.

·         Borówki. Duża zawartość silnych antyoksydantów (szczególnie antocyjanów) i witaminy C. Chronią przed wolnymi rodnikami, pomagają w produkcji glutationu, chronią przed chorobami serca, kataraktą, chorobą Alzheimera, alergiami, cukrzycą i różnymi rodzajami nowotworów.

·         Imbir. Silnie przeciwzapalny i oczyszczający. Najlepiej smakuje, gdy uczynimy go jednym ze składników wyciskanego soku marchewkowo-jabłkowego.

·         Kalafior. Jest równie cenny, jak inne warzywa krzyżowe i bogaty w glukozynolany, błonnik i witaminę C. Bardzo smaczny także zblendowany, w formie puree.

C.d.n….