newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Polska superżywność (superfood)

12.09.2016
Polska superżywność (superfood)

Na świecie coraz bardziej popularna staje się grupa produktów zwana „superfood”, czyli superżywność. Nazwa ta została nadana celowo, nieprzetwarzanym produktom o bardzo wysokich wartościach odżywczych. Najbardziej znane i rozpoznawalne to: nasiona chia, jagody goji, spirulina oraz różnego rodzaju sproszkowane ziarna. Nie każdy wie jednak, że na polskim rynku można znaleźć mnóstwo produktów o podobnych właściwościach.

W naszych ogródkach, na bazarach, u lokalnych rolników, możemy każdego dnia uzupełnić zapasy superfood – polskiej superżywności o wysokiej zawartości składników odżywczych i witamin.

Są to m.in.:

1.      Jarmuż – dobrze nam znana roślina z rodziny kapustowatych. Zielona bomba witaminowa, bogata w przeciwutleniacze. Doskonale czuje się w naszym klimacie, nie lubi długiej obróbki dlatego poleca się go spożywać w surowej postaci np. jako składnik sałatek, koktajli lub po krótkim gotowaniu na parze.

2.     Kasza jaglana – dostarcza białka i węglowodany złożone. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, zawiera sporo krzemu. Jest uniwersalna ze względu na brak zdecydowanego smaku – doskonała jako składnik dania głównego, ale także sprawdza się na słodko w deserach, lub z dodatkiem owoców, cynamonu czy innych składników jako pyszne, zdrowe śniadanie.

3.     Siemię lniane – cenione ze względu na swoje dobroczynne działanie na układ trawienny i jelita, oraz problemy z zaparciami. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu jest porównywalne do egzotycznych nasion chia. W postaci zmielonej możemy praktycznie dosypywac je do każdej potrawy, od koktajli po wypieki. Całe nasiona natomiast warto dodać do płatków śniadaniowych, chleba, lub zrobić z nich kisiel zalewając wrzątkiem i blendując z ulubionymi owocami.

4.     Dynia – W jesienno-zimowym menu nie może jej zabraknąć, ze względu na wysoką zawartość składników wzmacniających odporność. Jest zdrowa i smaczna w każdej postaci: jako zupa krem, pieczona, w gulaszu warzywnym, lub jako składnik ciasteczek i innych wypieków. Pestki dyni są polecane szczególnie mężczyznom z powodu wysokiej zawartości cynku.

5.     Orzechy włoskie – zawierają najwięcej kwasów omega-3 ze wszystkich orzechów. Znane z własciwości wpływających na poprawę pracy mózgu. Najlepsze są świeżo łuskane, jako dodatek do sałatek lub szybka przekąska w ciągu dnia.

6.     Żurawina – działa przeciwbakteryjnie na układ moczowy, pokarmowy oraz jamę ustną. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Wykazuje się działaniem zapobiegającym chorobom serca oraz redukującym zły cholesterol. Doskonała w formie suszonych owoców, jako składnik koktajli, sałatek, wypieków, a także jako samodzielna przekąska w ciągu dnia. W sezonie jesienno-zimowym warto zaopatrzyć się także w sok z żurawiny i ulepszać nim smak cherbaty, ciast czy owsianki. Jeśli przeszkadza ci lekko cierpki smak żurawiny, spróbuj owoców suszonych, moczonych w soku jabłkowym bio – najlepszy wybór dla zdrowia!

7.     Rokitnik – ta mało doceniana u nas roślina ma bardzo wysoką zawartość witaminy C, oraz substancje ograniczające utratę tej witaminy podczas obróbki. Dzięki temu wykazuje wysokie działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz wzmacnia odporność. Ze względu na swój charakterystyczny, cierpki smak, najlepiej spożywa się go w postaci syropów, konfitur i nalewek. Na rynku dostępny jest także olej z rokitnika, wspomagający pracę żołądka.

 Jak widać nie musimy sięgać po egzotyczne nasiona czy owoce, aby dostarczyć naszemu organizmowi drogocennych składników odżywczych. Wystarczy rozejrzeć się wokół siebie i dostrzec polski superfood.

Polecamy:

Kasza jaglana bio

Len złocisty bio

Len brązowy bio

Orzechy włoskie bio

Mus jabłkowo-rokitnikowy bio

Pestki dyni bio

Galeria: