newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Przetworzone mięso powiązane z przedwczesną śmiercią

13.03.2013

Badania obejmujące pół miliona Europejczyków ujawniają, że przetworzone mięso powiązane jest z chorobami układu krążenia, rakiem i przedwczesną śmiercią.

Coraz więcej jest badań przemawiających za zrównoważoną dietą, lub dietą wegetariańską. Istnieją naukowe dowody na to, że dieta wegetariańska chroni serce oraz, że tłuszcze obniżają jakość spermy. Jest także coraz więcej badań oskarżających produkty przetworzone o choroby cywilizacyjne.  

Badaniami, które trwały blisko 13 lat, objętych zostało 10 krajów europejskich. Badania zostały opublikowane w BMC Medicine. Naukowcy donoszą, że po części za to zjawisko odpowiedzialna jest sól i konserwanty używane, do peklowania mięsa.

Średnio co 17 uczestnik badań umierał. Każde dwie parówki, lub plasterek bekonu tj. 160 g przetworzonego mięsa, o 44% zwiększały śmiertelność po 12,7 latach, podczas gdy 20 g przetworzonego mięsa nie miało takiego wpływu na długość życia.

Ogółem na raka zmarło prawie 10 tys., a z powodu chorób serca 5,5 tys. uczestników badań.

Przetworzone mięso to mięso konserwowane za pomocą wędzenia, suszenia, lub solenia z użyciem konserwantów. Do przetworzonego mięsa zaliczamy: szynkę, bekon, salami, kiełbaski i parówki.

Zródło

BBC