newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Quinoa czyli komosa ryżowa – dlaczego warto ją jeść?

15.06.2016
Quinoa czyli komosa ryżowa – dlaczego warto ją jeść?

Jest jeszcze mało znana i niedoceniana a polecana przez smakoszy, lekarzy i dietetyków na całym świecie. Ziarno komosy oprócz swoich walorów smakowych wykazuje także wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe.

Jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące, w związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne.

Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem – w związku z tym quinoa może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i znaleźć się w diecie wegetarian, a także osób, które ze względów zdrowotnych muszą ograniczyć spożycie bogatego w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa.

Potencjalne działania zdrowotne quinoa:

- może zapobiegać nowotworom,

- zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę,

- mogą ja spożywać chorzy na celiakię,

- jest wskazana przy cukrzycy ze względu na niski indeks glikemiczny.

Wypróbuj quinoa i stwórz pyszny obiad, smakowity deser lub zapiekankę z komosą i podziel się odkryciem z bliskimi.

 Polecamy:

Bionica - Quinoa ziarno bio 200g

Bionica - Płatki quinoa bio 300g

Ekologiczne przepisy z quinoa na naszym blogu.