newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Wiosna – czas na kiełki i chleby esseńskie ze skiełkowanych zbóż

15.04.2016

Wiosna to czas kiedy wszytko rozkwita i kiełkuje, ale to także okres, w którym potrzebujemy więcej witamin i minerałów, których brakowało nam w zimie. Dbając o zdrowie możemy albo sami wykiełkować sobie cenne substancje np. z fasoli mung czy adzuki, bądź też z prostych zbóż takich jak pszenica lub żyto, albo sięgnąć po produkty zawierające kiełki np. chleby esseńskie.

Dzięki naturalnemu procesowi kiełkowania chleby esseńskie zyskują charakterystyczną słodycz, a przy tym całe bogactwo minerałów. Poza tym chleby esseńskie zawierają mniej kalorii w przeciwieństwie do ich tradycjnych odpowiedników. Chleby esseńskie ze skiełkowanych ziaren zbóż to także bogactwo przeciwutleniaczy chroniących przed przedwczesnym starzeniem się oraz takich składników jak wapń, żelazo i niacynę. 

Oto 5 powodów dla których warto po nie sięgnąć:

1) chleb esseński bio ze skiełkowanego ziarna mogą spożywać weganie i osoby dbające o sylwetkę, gdyż do jego produkcji nie dodaje się jaj, mleka ani substancji słodzących

2) chleb esseński bio ze skiełkowanego ziarna mogą spożywać osoby z alergią bądź nietolerancją na białko kurze i laktozę

3) chleb esseński bio ze skiełkowanych ziaren zawiera więcej błonnika niż jakikolwiek inny rodzaj chleba

4) chleb esseński ze skiełkowanych ziaren zawiera mniej kalorii i tłuszczów od pozostałych chlebów

5) zawarta w chlebie esseńskim skrobia została przekształcona w naturalny, łatwo przyswajalny przez organizm cukier – źródło energii i lekko słodkiego smaku.

Ciekawostka:

Nazwa tego pieczywa wywodzi się od Esseńczyków – żydowskiej grupy religijnej działającej na przełomie II wieku przed Chrystusem i I wieku po Chrystusie, odznaczających się silną pobożnością, ograniczonym kontaktem ze światem zewnętrznym i skupieniem na studiowaniu Pisma Świętego, z którego pochodzi przepis na wypiekany przez nich chleb.Przepis ten znajduje się w biblijnej Księdze Ezechiela, w której Bóg nakazuje prorokowi Ezechielowi pościć przez 390 dni. Ezechiel dostaje od Boga wskazówkę, z czego ma zrobić postny chleb: z pszenicy, jęczmienia, bobu, soczewicy, prosa i orkiszu. Dzięki niemu i wodzie prorok przetrwał okres postu.My jednak proponujemy zasmakować naszego wyrobu, w kilku odsłonach smakowych, ze skiełkowanych ziaren pszenicy, orkiszu i żyta, z rodzynkami lub bez.

Zapraszamy do wypróbowania:

Chleb esseński ze skiełkowanego ziarna pszenicy bio

Chleb esseński ze skiełkowanego ziarna pszenicy z rodzynkami bio

 Chleb esseński ze skiełkowanego ziarna orkiszu bio

Chleb esseński ze skiełkowanego ziarna orkiszu z rodzynkami bio

Chleb esseński ze skiełkowanego ziarna żyta bio