Bionica - Algi morskie Hiziki 50g

Bionica - Algi morskie Hiziki 50g
cena/szt.:
27,70
Dodaj product
Kraj pochodzenia:
Japonia
Kod produktu:
5904277730828
Data ważności nie krótsza niż do:
20 wrzesień 2019
Producent:

Bionica Sp. z o.o. została założona w 1999 roku przez lekarza chorób wewnętrznych, Szymona J. Borysa, specjalizującego się również w medycynie orientalnej i dietetyce. Czytaj dalej

Algi spożywa się na surowo lub gotowane, jako jarzynkę albo składnik sałatek, jako dodatek do potraw lub przyprawę. Dodanie kilku kawałków do mięs, a przede wszystkim warzyw, skróci czas przygotowania posiłku o kwadrans, ponieważ algi przyspieszają rozpuszczanie się w wodzie zwartych struktur jarzyn.

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

Wartość energetyczna    863 kcal / 101 kJ

Tłuszcz    2,1g

     w tym kwasy tłuszczowe nasycone    0,7g

Węglowodany    64,6g

     w tym cukry   1,2g

Błonnik    47,2g

Białko    6,6g

sól    9,3g

Składniki: Glony morskie Hiziki 100%.

Pakowano w zakładzie konfekcjonującym sezam, orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten.

Informacja dla alergików: alergeny podane pogrubioną czcionką.

Hiziki wspaniale komponują sie z marchewką, dynią, brokułami, korzeniem lotosu czy grzybami shitake. Stanowią doskonały dodatek do ugotowanego uprzednio ryżu, jęczmienia czy kaszy jaglanej.

Sposób przyrządzania:

Dokładnie wypłukać, moczyć 10 minut (dłuższe moczenie wypłukuje ważne składniki odżywcze). Uwaga: moczenie 3-krotnie zwiększa objętość glonów. Wycisnąć z nadmiaru wody, umieścić na rozgrzanym oleju i dusić kilka minut. Dodać świeżej wody (lub pozostałej po namoczeniu) tak, by niemal przykryć glony i ponownie dusić pod przykryciem przez ok. 35 minut, aż algi będa jędrne lub woda zostanie przez nie wchłonięta. Dodać sos sojowy Shoyu lub Tamari albo Mirin i gotować jeszcze 5 minut.

 

Produkty powiązane

Bionica - Algi morskie Wakame 35g
Cena produktu
21,00

Bionica - Algi morskie Wakame 35g

Bionica - Algi morskie Kombu 50g
Cena produktu
17,00

Bionica - Algi morskie Kombu 50g