Bionica - Fasola mung bio 400g

Bionica - Fasola mung bio 400g
cena/szt.:
9,90
Dodaj product
Kraj pochodzenia:
Chiny
Kod produktu:
5904277730163
Certyfikat:
PL-EKO-07-04904
Data ważności nie krótsza niż do:
30 czerwiec 2019
Producent:

Bionica Sp. z o.o. została założona w 1999 roku przez lekarza chorób wewnętrznych, Szymona J. Borysa, specjalizującego się również w medycynie orientalnej i dietetyce. Czytaj dalej

Fasola mung BIO

Ekologiczna fasola mung to jedna z najzdrowszych na świecie roślin strączkowych. Zawiera tyle łatwo przyswajalnego białka, że zdobywa coraz większe uznanie i popularność w dietach wegańskich i wegetariańskich. 

Fasola mung BIO – właściwości | Jej wartości odżywcze są wręcz nieocenione:

  • Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, który przyczynia się do wyregulowania pracy jelit. 
  • Obfituje w białko, które nasz organizm świetnie przyswaja – jest więc spożywana szczególnie chętnie przez osoby stroniące na co dzień od mięsa. 
  • Ma w sobie duże ilości opóźniających procesy starzenia naturalnych antyoksydantów (w tym witaminę E) oraz soli mineralnych. 
  • Zawiera kwas foliowy i istotne minerały (jak mangan i magnez), dlatego jest zalecana osobom żyjącym w stresie oraz kobietom w ciąży. 
  • Wykazuje właściwości przeciwzapalne

 

Wartość odżywcza  w 100g produktu:

Wartość energetyczna   1453 kJ / 347 kcal

Tłuszcz   1,15g

     w tym kwasy tłuszczowe nasycone   0,35g

Węglowodany   46,3g

     w tym cukry   6,6g

Błonnik   16,3g

Białko   23,8g

Sól   0,04g

Indeks glikemiczny: 31

Składniki: Fasola mung* 100%.

*Produkt rolnictwa ekologicznego.

Pakowano w zakładzie konfekcjonującym sezam, orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten.

Informacja dla alergików: alergeny podane pogrubioną czcionką.

Fasola mung BIO – propozycje podania: 

Przy pomocy fasoli mung można przygotować niemalże każdą potrawę – od kotlecików, przez zapiekanki, aż po doskonałe w smaku zupy. Sprawdza się również jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych oraz składnik pożywnych sałatek.

Doskonale smakuje z oregano i kminem – szczególnie, jeżeli przyrządzimy doprawiony w ten sposób pasztet lub pastę kanapkową. 

Fasola mung BIO – rady i ciekawostki!

Fasola mung - skąd pochodzi?

Fasola mung (nazywana złotą fasolą – ze względu na swoją barwę ) pochodzi z Chin i tam też jest najbardziej popularna.

Ciekawostka!

Ze skrobi pozyskiwanej z fasoli mung wytwarzany jest przeźroczysty po ugotowaniu makaron.

Rada!

Przed rozpoczęciem gotowania należy moczyć fasolę w wodzie przez ok. 12 godzin. 

 

Sposób przygotowania:

1 filiżanka fasoli mung, 3 filiżanki wody, sól morska lub algi morskie.

Fasolę wypłukać, moczyć 12 godzin, odlać wodę. Gotować z nową wodą, solą lub algami pod przykryciem, na małym ogniu (płytce) 50 minut. Polecana z kminem, oregano czy liściem laurowym.

Produkty powiązane

Bionica - Fasola adzuki bio 400g
Cena produktu
8,82

Bionica - Fasola adzuki bio 400g

Bionica - Soczewica zielona bio 400g
Cena produktu
9,00

Bionica - Soczewica zielona bio 400g

Bionica - Soja pełna bio 400g
Cena produktu
5,50

Bionica - Soja pełna bio 400g