kategorie
producenci
newsletter
Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica
Bionica - Migdały bio 100g

- cena/szt.:
- 12,50
- zł
- Kraj pochodzenia:
- Hiszpania
- Kod produktu:
- 5904277731580
- Certyfikat:
- PL-EKO-07-04904
- Data ważności nie krótsza niż do:
- 31 październik 2018
- Producent:
-
Bionica Sp. z o.o. została założona w 1999 roku przez lekarza chorób wewnętrznych, Szymona J. Borysa, specjalizującego się również w medycynie orientalnej i dietetyce. Czytaj dalej
Migdały BIO
Szlachetne, ekologiczne migdały to wyjątkowo wartościowe orzechy – sycące, bogate w witaminy i minerały i wykazujące szereg prozdrowotnych właściwości, ważnych także w działaniach typowo profilaktycznych.
Migdały BIO – właściwości | To istny skarbiec wartościowych składników:
- Mają najwięcej witaminy B2 i E oraz błonnika spośród wszystkich innych znanych nam orzechów. Zyskuje na tym nasz układ sercowo-naczyniowy, odpornościowy i pokarmowy.
- Zawierają mnóstwo potasu (który przyczynia się do zmniejszenia ciśnienia tętniczego) oraz innych pierwiastków, jak magnez, fosfor i wapno.- Ze względu na swój skład, migdały polecane są tym, którzy próbują zgubić zbędne kilogramy (zapobiegają napadom głodu i gromadzeniu się tkanki tłuszczowej) oraz osobom aktywnym fizycznie i żyjącym w stanach napięcia emocjonalnego.
- Hamują też procesy związane ze starzeniem się komórek naszego organizmu.
- Z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego i właściwości zapobiegające nudnościom – powinny znaleźć się w diecie kobiet w ciąży.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 2379 kJ / 575 kcal
Tłuszcz 49,7g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,7g
Węglowodany 4,7g
w tym cukry 3,9g
Błonnik 14,3g
Białko 21g
sól 0,03g
Składniki: Migdały* 100%.
*Produkt rolnictwa ekologicznego.
Pakowano w zakładzie konfekcjonującym sezam, orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten.
Informacja dla alergików: alergeny podane pogrubioną czcionką.
Migdały BIO – propozycje podania:
Migdały to nie tylko przekąska do pochrupania w pracy lub przed telewizorem. To także składnik wyjątkowych ciast i deserów, owsianek, musli oraz sałatek. Można z nich przyrządzić pyszny twarożek, masło i, oczywiście, marcepan. Migdałami posypać można dania drobiowe i rybne, a zmielone – wykorzystać do przygotowania egzotycznej panierki.
Migdały BIO – rady i ciekawostki!
Migdały - skąd pochodzą?
Migdałowce pochodzą z Bliskiego Wschodu, ale rozprzestrzeniły się także w całym basenie Morza Śródziemnego.
Ciekawostka!
Z migdałów produkowany jest również szalenie wartościowy olejek – wykorzystywany nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i kosmetycznym – jako specyfik doskonale pielęgnujący skórę.
Rada!
Aby migdały BIO lepiej się przyswajały, należy najpierw je wypłukać, następnie przez 12 godzin moczyć w chłodnej wodzie, a po odcedzeniu usunąć szorstką skórkę.