Bauckhof - Mix mąk do wypieku ciasta bio 800g. Produkt bezglutenowy

Bauckhof - Mix mąk do wypieku ciasta bio 800g. Produkt bezglutenowy
cena/szt.:
18,50
Dodaj product
Kraj pochodzenia:
Rolnictwo UE / spoza UE
Kod produktu:
4015637824604
Certyfikat:
DE-ÖKO-007
Data ważności nie krótsza niż do:
4 marzec 2019
Producent:

Lider bezglutenowych produktów ekologicznych na rynku niemieckim.

Chcąc sprostać wymogom konsumentów i wykorzystując wieloletnie doświadczenie w mieleniu, mieszaniu i pakowaniu, Bauck postanowił wprowadzić na rynek wysokiej jakości ekologiczne produkty bezglutenowe. Mając na uwadze bezpieczeństwo klientów, została wydzielona specjalna strefa wolna od glutenu, gdzie znajduje się osobny młyn, linia produkcyjna, urządzenia do pakowania i mieszania oraz laboratorium, gdziekażda partia badana jest pod kątem zawartości glutenu. Obecnie ponad 10% asortymentu stanowią produkty bezglutenowe. Jednak ciągle najwyższym kryterium dla ekologicznych produktów bezglutenowych stanowi smak – to, że produkt nie zawiera glutenu, to jego dodatkowy atut!

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna   1544 kJ / 368 kcal

Tłuszcz   0,5g

     w tym kwasy tłuszczowe nasycone   0,1g

Węglowodany 82,4g

     w tym cukry  0,1g

Błonnik  4,2g

Białko  1,8g

Sól  0,2g

Składniki: Skrobia kukurydziana*,mąka ryżowa*,  skrobia kukurydziana*), zagęszczacz mączka z chleba świętojańskiego*, mąka jaglana pełnoziarnista*.

*Produkt rolnictwa ekologicznego

Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów, gorczycy, sezamu oraz soi.

Informacja dla alergików: alergeny podane pogrubioną czcionką.

Keks
Przepis podstawowy na keks
 w prostokątnej formie: 220g Mix mąk, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 170g cukru, 180g miękkiego masła lub margaryny, 4 jajka, 2 łyżki stołowe gorącej wody. Mix mąk wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, masłem i jajkami na gładkie ciasto. Na koniec dodać 2 łyżki gorącej wody i wymieszać. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną podłużną blaszkę do pieczenia. Piec około 50 min. w temp. 180°C.
Do podstawowego przepisu na ciasto ucierane można dodać następujące składniki:
Ciasto czekoladowe: 2-3 łyżki stołowe kakao wymieszane z taką samą ilością wody.
Ciasto cytrynowe: Sok i starta skórka z połówki cytryny.
Ciasto orzechowe: 50g zmielonych orzechów lub migdałów.

Ciasto z owocami i babeczki
Przygotować ciasto wg podstawowego przepisu na keks.
Ciasto z owocami: Ciasto rozprowadzić równomiernie na wysmarowanej blaszce do pieczenia. Wyłożyć owoce – wg uznania: np. jabłka, rabarbar, śliwki). Piec w temp. 180°C przez 25-35 minut. Alternatywnie najpierw piec ciasto bez owoców przez około 25 min. Na koniec wyłożyć budyń, owoce jagodowe i polewę.
Babeczki: Wyrobić ciasto z połowy składników. Dodać wg uznania: startą czekoladę, zmielone orzechy lub kawałki bananów. Ciasto wyłożyć do foremek na babeczki.  Piec około 25 min. w temp. 180°C. Z przepisu wychodzi 9-12 babeczek. 

Kołocz i ciastka
Przepis podstawowy na kruche ciasto:
 300g Mix mąk, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 125g cukru, szczypta soli, szczypta wanilii, 125g masła lub margaryny, 2 jajka, do smaku startą skórkę cytrynową.
Mix mąk wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i wanilią. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką na gładkie ciasto. 
Kołocz: 2/3 ciasta wyłożyć równomiernie na wysmarowaną tortownicę, wyłożyć brzegi na wysokość 1 cm. Na wierzch wyłożyć 1 szklankę kwaskowatej marmolady. Resztę ciasta wyłożyć na wierzch jako kruszonkę. Piec około 45 min. w temp. 175°C.
Kruche ciastka: Uformować z ciasta rulon o średnicy 5 cm i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Rulon z ciasta pokroić na plastry o grubości 0,5cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odległości 2cm. Piec 10-15 min. w temp. 175°C.
Placuszki orzechowe: Przygotowanie - jak kruche ciastka. Na koniec dodać do ciasta 75g mielonych orzechów.
Czekoladowe ciastka: Przygotowanie  - jak kruche ciastka. Dodać 2 łyżki stołowe kakao oraz 50g grubo startej czekolady.
Wskazówka: Bezglutenowe pieczywo będzie lepsze, gdy będzie pieczone w piekarniku z włączonym pieczeniem/opiekaniem z góry i z dołu. Wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika. 

Rolada biszkoptowa & biszkopt
Przepis podstawowy na ciasto biszkoptowe
: 100g mixu mąk, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100g cukru, szczypta soli, szczypta wanilii, 4 jajka. Białka ubić z solą, dodać ¼ cukru i ubić na gładką masę. W drugiej misce wymieszać żółtka z resztą cukru. Mix mąk wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce mąki na zmianę z pianą z białek i delikatnie wymieszać. 
Wskazówka: Biszkopt będzie szczególnie smaczny, gdy podczas dodawania piany z białek miesza się możliwe jak najmniej.
Rolada biszkoptowa: Masę wyłożyć na wyściełaną papierem do pieczenia blachę i piec 10-12 min. w temp. 180°C. Ciasto biszkoptowe natychmiast po upieczeniu wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę kuchenną. Papier do pieczenia zwilżyć i ściągnąć. Biszkopt razem ze ściereczką kuchenną zwinąć i zostawić do ostygnięcia. Potem ostrożnie odwinąć, wyłożyć śmietanę, owoce czy marmoladę i znów zwinąć. 

Spód biszkoptowy: Masę wyłożyć na tortownicę wyściełaną papierem do pieczenia i piec około 30 min. w temp. 180°C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Ostrym nożem przekroić poziomo na plastry. Biszkopt przełożyć wg uznania. 

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. 

Produkty powiązane

Bauckhof - Mix mąk do wypieku uniwersalny bio 800g. Produkt bezglutenowy
Cena produktu
17,20

Bauckhof - Mix mąk do wypieku uniwersalny bio 800g. Produkt bezglutenowy

Bauckhof - Budyń bezglutenowy bio 2x65g
Cena produktu
7,20

Bauckhof - Budyń bezglutenowy bio 2x65g

Bauckhof - Zagęszczacz do sosów bio 250g. Produkt bezglutenowy
Cena produktu
7,99

Bauckhof - Zagęszczacz do sosów bio 250g. Produkt bezglutenowy