kategorie
producenci
newsletter
Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica
Bionica - Quinoa ziarno bio 200g

- cena/szt.:
- 2,99
- zł
- Poprzednia cena:
- 10,00
- zł
- Kraj pochodzenia:
- Boliwia
- Kod produktu:
- 5904277731740
- Certyfikat:
- PL-EKO-07-04904
- Data ważności nie krótsza niż do:
- 25 listopad 2018
- Producent:
-
Bionica Sp. z o.o. została założona w 1999 roku przez lekarza chorób wewnętrznych, Szymona J. Borysa, specjalizującego się również w medycynie orientalnej i dietetyce. Czytaj dalej
UWAGA! Produkty w ofercie promocyjnej mogą mieć krótki termin przydatności do spożycia (patrz wyżej).
Quinoa ziarno BIO
Quinoa to inaczej komosa ryżowa lub ryż peruwiański. Stanowi świetne źródło pełnowartościowego białka i flawonoidów, co sprawia, że jest zdecydowanie zdrowsza niż nasze tradycyjne zboża.
Quinoa ziarno BIO – właściwości | Stanowi niezwykle bogate źródło wartościowych składników:
- Białko, które zawarte jest w ziarnie quinoa, zawiera wszystkie niezbędne nam aminokwasy. Jego wysokie stężenie w komosie ryżowej sprawia, że często jest ona traktowana jako alternatywne źródło dla białka pochodzenia zwierzęcego.
- Zawiera dużo błonnika, wapnia, magnezu, fosforu i potasu, a przy tym ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu, a więc uwielbiają ją osoby będące na różnego rodzaju dietach.
- Ekologiczna quinoa jest także bogata w tłuszcze nienasycone, co wpływa doskonale na układ krwionośny.
Historia:
Zboże quinoa było uprawiane w Andach już 3 000 lat p.n.e., stanowiąc dla milionów rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej podstawowy składnik diety. Starożytni Inkowie nazywali quinoa „matką zbóż” i traktowali jak świętą roślinę. Istniała tradycja, że każdego roku podczas pierwszego siewu wódz Inków sadził ziarna quinoa używając do tego celu złotej łopaty. Zboże było również wykorzystywane przez inkaską armię, która podczas częstych, forsownych marszów, trwających wiele dni jadła miksturę, złożoną z quinoa i tłuszczu, zwaną „wojennymi kulkami”. Po hiszpańskiej konkwiście w XV w. produkcja quinoa przez 400 lat systematycznie się zmniejszała. Zboże stało się podrzędną, mało ważną uprawą i było sadzone przez rolników głównie na potrzeby lokalnej społeczności. Dziś w Peru, Chile i Boliwii quinoa - często określane jako „mały ryż” - jest znowu uprawiane na szeroką skalę ze względu na jego wartości odżywcze. Ziarna są dodawane do rozmaitych zup i wypieków, zaś sfermentowane z prosem tworzą napój podobny do piwa.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1541kJ / 368 kcal
Tłuszcz 6,1g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7g
Węglowodany 57,16g
w tym cukry 0g
Błonnik 7g
Białko 14,2g
Sól 0g
Indeks glikemiczny: 35
Składniki: Quinoa* 100%.
*Produkt rolnictwa ekologicznego.
Pakowano w zakładzie konfekcjonującym sezam, orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten.
Informacja dla alergików: alergeny podane pogrubioną czcionką.
Quinoa ziarno BIO – propozycje podania:
Ekologiczna komosa ryżowa jest produktem często spotykanym w daniach kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Może byd używana zamiast kaszy do zup i jako podstawa sałatek oraz dań warzywnych. Z quinoa powstają także naleśniki, chlebki, zapiekanki i placuszki – na słono lub na słodko, w zależności od indywidualnych upodobań.
Mięsożercy z kolei lubią ją jeść jako dodatek do mięs. Przed podaniem warto ją uprażyć na patelni, gdyż ziarna robią się wtedy przyjemnie chrupiące.
Quinoa ziarno BIO – rady i ciekawostki!
Quinoa – skąd pochodzi?
W Ameryce Południowej (w Andach) uprawiano komosę ryżową już 5000 lat temu. Dla Inków była rośliną świętą! Stanowiła podstawę diety wojowników, którym dostarczała odpowiedniej dawki energii.
Dobra rada!
Ekologiczna quinoa może byd przechowywana w lodówce do 3 dni, zatem można ją ugotowad na zapas i podgrzewad bezpośrednio przed posiłkami.
Sposób przygotowania:
1 filiżanka quinoa, 1 filiżanka pełnoziarnistego ryżu, 1/4 łyżeczki soli morskiej, 3 filiżanki wody.
Zboża dobrze wypłukać. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać ryż, quinoa, sól i gotować na małym ogniu pod przykryciem 45 minut. Ryż można zastąpić płatkami owsianymi. Podawać z warzywami.
Polecamy również:
Quinoa z marchewką i porem
Odchudzający chleb bezglutenowy z algami
Jaglano-jabłkowe naleśniki z quinoa ze smażonymi malinami
Chleb z quinoa i kaszy jaglanej
Pasztet z soczewicy. quinoa i szuszonymi pomidorami
Zapiekanka z quinoa z suszonymi owocami i orzechami brazylijskimi
Odświeżajęca quinoa z buraczkami
Naleśniki z kaszy jaglanej i quinoa
Placuszki z fasoli mung i quinoa