Ta niebieska mikroalga zawdzięcza swój kolor fikocyjaninie, która pomaga zbliżać do siebie aminokwasy w celu utworzenia neurotransmiterów, zwiększając tym samym wydolność umysłową.
Spirulina podobnie jak wszystkie mikroalgi odżywia i tonizuje. Dzięki dużej ilości chlorofilu działa oczyszczająco i detoksykująco. Zawiera bogactwo beta-karotenu (pięciokrotnie tyle co chlorella), chlorofilu, kwasów GLA (kwas gamma – linolenowy) oraz innych składników.
Większość białek spiruliny występuje w formie biliprotein, które zostały częściowo strawione przez samą algę, dlatego jest lekkostrawna i łatwo się przyswaja.
Także spora ilość węglowodanów jest rozłożona na ramnozę, a ich niewielką, aczkolwiek ważną część stanowi glikogen, który zaraz po spożyciu zapewnia wysoki i długo utrzymujący się poziom energii.
Spirulina dobrze wpływa na tych, którzy nadużywali żywności rafinowanej oraz białka zwierzęcego obciążającego organizm substancjami odpadowymi, tzn. osoby mające zazwyczaj problemy z nadwagą, otyłością, cukrzycą, hipoglikemią, rakiem, artretyzmem i podobnymi chorobami zwyrodnieniowymi.