newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Mikroalga spirulina

04.09.2012

Ta niebieska mikroalga zawdzięcza swój kolor fikocyjaninie, która pomaga zbliżać do siebie aminokwasy w celu utworzenia neurotransmiterów, zwiększając tym samym wydolność umysłową.

Spirulina podobnie jak wszystkie mikroalgi odżywia i tonizuje. Dzięki dużej ilości chlorofilu działa oczyszczająco i detoksykująco. Zawiera bogactwo beta-karotenu (pięciokrotnie tyle co chlorella), chlorofilu, kwasów GLA (kwas gamma – linolenowy) oraz innych składników. 

Większość białek spiruliny występuje w formie biliprotein, które zostały częściowo strawione przez samą algę, dlatego jest lekkostrawna i łatwo się przyswaja.

Także spora ilość węglowodanów jest rozłożona na ramnozę, a ich niewielką, aczkolwiek ważną część stanowi glikogen, który zaraz po spożyciu zapewnia wysoki i długo utrzymujący się poziom energii. 

Spirulina dobrze wpływa na tych, którzy nadużywali żywności rafinowanej oraz białka zwierzęcego obciążającego organizm substancjami odpadowymi, tzn. osoby mające zazwyczaj problemy z nadwagą, otyłością, cukrzycą, hipoglikemią, rakiem, artretyzmem i podobnymi chorobami zwyrodnieniowymi.