newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Na śniadanie

Płatki kukurydziane z suszonymi owocami

Kukurydza ma właściwości odżywcze, poprawia apetyt i dodaje energii, odświeża ciało, łagodnie usuwając nadmiar wewnętrznego gorąca. Jest lekko strawna, poprawia i wspiera procesy trawienne. Kukurydza jest termicznie lekko chłodna, o smaku słodkim. Wzmacnia żołądek, odżywia nerki i uspokaja serce. Wpływa korzystnie na dziąsła i zęby. Pomaga rozluźnić wewnętrzne napięcia, rozjaśnia myśli.

Potrzebne składniki

1 filiżanka płatków
3-4 filiżanki wody
Szczypta cynamonu
Łyżka oliwy z oliwek
Garść suszonych na słońcu moreli, rodzynek lub fig
Szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania

Do gotującej się wody wrzucić płatki, suszone owoce, dodać oliwę, cynamon i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu (na plytce) ok. 30-40 minut. Doskonałe z prażonymi pestkami słonecznika, dyni, sezamu, migdałami lub orzechami włoskimi.