Bionica - Algi morskie Kombu 50g

Bionica - Algi morskie Kombu 50g
cena/szt.:
17,00
Dodaj product
Kraj pochodzenia:
Francja
Kod produktu:
5904277730507
Data ważności nie krótsza niż do:
19 styczeń 2020
Producent:

Bionica Sp. z o.o. została założona w 1999 roku przez lekarza chorób wewnętrznych, Szymona J. Borysa, specjalizującego się również w medycynie orientalnej i dietetyce. Czytaj dalej

Algi spożywa się na surowo lub gotowane, jako jarzynkę albo składnik sałatek, jako dodatek do potraw lub przyprawę. Dodanie kilku kawałków do mięs, a przede wszystkim warzyw, skróci czas przygotowania posiłku o kwadrans, ponieważ algi przyspieszają rozpuszczanie się w wodzie zwartych struktur jarzyn.

Kombu, należące do rodziny Laminariales, jest brązowym glonem o dość znacznych rozmiarach. Można je spotkać u wybrzeży Brytanii, Francji, a nawet Spitsbergenu. Zbierane jest z łodzi od maja do września, zwłaszcza wokół wysp obmywanych przez czyste, sztormowe fale Atlantyku, które pobudzają wzrost wolnych od jakichkolwiek zanieczyszczeń alg. W języku japońskim kombu znaczy „szczęście” i jest synonimem zdrowia oraz długiego życia.

 

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

Wartość energetyczna    798 kcal / 193 kJ

Tłuszcz    2,7g

     w tym kwasy tłuszczowe nasycone    1,1g

Węglowodany    51,5g

     w tym cukry   15,8g

Błonnik    36,8g

Białko    9,1g

Sól    14,3g

 

Składniki: Liście Kombu (LAMINARIA) 100%.

Pakowano w zakładzie konfekcjonującym sezam, orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten.

Informacja dla alergików: alergeny podane pogrubioną czcionką.

Kombu jest doskonałe jako dodatek do roślin strączkowych, zup, sałatek oraz pikli (ogórków kiszonych).

Aby otrzymać bulion z kombu, należy 15-centymetrowe kawałki glonów zalać 6 filiżankami wody i moczyć 15-20 minut. Doprowadzić do wrzenia, gotować na ogniu bez przykrycia przez 5 minut, po czym usunąć algi (w ten sposób uzyskamy bardzo delikatny bulion o wyrafinowanym smaku). Wyjęte z wody kombu można wykorzystać jeszcze 1-2 razy (wystarczy je dodać do wrzątku i gotować 10 - 20 minut) albo dodać do gotowania warzyw lub roślin strączkowych. Kombu można również uprażyć w piekarniku, po czym zmielić i dodawać do potraw jako przyprawę.

 

Produkty powiązane

Bionica - Algi morskie Wakame 35g
Cena produktu
21,00

Bionica - Algi morskie Wakame 35g

Bionica - Algi morskie Arame 50g
Cena produktu
26,00

Bionica - Algi morskie Arame 50g

Bionica - Algi morskie Hiziki 50g
Cena produktu
27,70

Bionica - Algi morskie Hiziki 50g