kategorie
producenci
newsletter
Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica
Bionica - Ciecierzyca bio 350g

- cena/szt.:
- 6,90
- zł
- Kraj pochodzenia:
- Turcja, Indie
- Kod produktu:
- 5904277731832
- Certyfikat:
- PL-EKO-07-04904
- Data ważności nie krótsza niż do:
- 30 czerwiec 2019
- Producent:
-
Bionica Sp. z o.o. została założona w 1999 roku przez lekarza chorób wewnętrznych, Szymona J. Borysa, specjalizującego się również w medycynie orientalnej i dietetyce. Czytaj dalej
Ciecierzyca BIO 350g – Sklep Bionica.pl
Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości od dawna są doceniane w krajach basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu.
Ciecierzyca to źródło wielu cennych składników odżywczych ważnych w naszej codziennej diecie:
· Jest bogata w białko – w 100 g ugotowanej ciecierzycy jest ponad 8 g białka, które wykazuje stosunkowo dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych.
· Zawiera błonnik, który wspomaga perystaltykę jelit i zmniejsza wchłanianie węglowodanów (co doceniają osoby dbające o zachowanie ładnej i zgrabnej sylwetki).
· Ciecierzyca zawiera także żelazo, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny; potas, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi; a także wapń i magnez, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
· Dodatkowo ciecierzyca może być polecana w dietach niskocukrowych ze względu na niski indeks glikemiczny (IG +22).
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1410 kJ/346 kcal
Tłuszcz 4,6g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6g
Węglowodany 44,5 g
w tym cukry 10,7g
Błonnik 17,4 g
Białko 21,7g
Sól 0,06g
Indeks glikemiczny: 22
Składniki: Ciecierzyca* 100%
*Produkt rolnictwa ekologicznego.
Pakowano w zakładzie konfekcjonującym sezam, orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten.
Informacja dla alergików: alergeny podane pogrubioną czcionką.
Uwaga!
Jak każda roślina strączkowa, ciecierzyca może powodować wzdęcia. Te objawy można jednak złagodzić poprzez zastosowanie odpowiednich przypraw, jak kminek czy majeranek. Natomiast białko z ciecierzycy najlepiej wchłania się z kaszami.
Przepis podstawowy:
1 filiżanka ciecierzycy, 3 filiżanki wody, sól morska lub algi morskie. Wypłukać, moczyć 8 godzin, odlać wodę, gotować z nową wodą, solą lub algami pod przykryciem, na małym ogniu (płytce) 70 minut (w szybkowarze 50). Polecana w kombinacji z miętą czy czosnkiem.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Dania z ciecierzycy:
Ciecierzyca jest bardzo popularna w kuchni arabskiej (patrz: przepis na hummus) oraz Śródziemnomorskiej (popularna zupa z ciecierzycy, rattatouille czy sałatki). Stanowi także jeden z podstawowych składników diety wegetarian, którzy często zastępują nią mięso w lasagni i krokietach, oraz wykorzystują ją do robienia pasztetów, kotletów i farszów do naleśników lub pierogów.
Potrawy z ciecierzycy polecane są również osobom na diecie bezglutenowej. Z jej nasion wyrabia się nawet mąkę do chleba czy cienkich placków.
Ciecierzyca – rady i ciekawostki:
Ø Jak gotować ciecierzycę BIO? Wystarczy wcześniej moczyć ją przez 12 godzin (czyli najlepiej przez noc), a potem gotować pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny.
Ø Ciecierzyca a cieciorka. Cieciorka lub włoski groch to nic innego, jak inne nazwy ciecierzycy.
Ciekawostka – W Egipcie nasiona ciecierzycy są uznawane za afrodyzjak!
Polecamy przepisy:
Humus z pomidorami suszonymi na słońcu
Zupa dyniowa z ciecierzycą i jagodami goji
Egzotyczna zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym
Rozgrzewający krem marchwiowo pasternakowy z ciecierzycą
Zupa soczewicowa z dynią hokkaido