kategorie
producenci
newsletter
Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica
Bionica - Figi suszone bio 300g

- cena/szt.:
- 17,50
- zł
- Kraj pochodzenia:
- Turcja
- Kod produktu:
- 5904277731757
- Certyfikat:
- PL-EKO-07-04904
- Data ważności nie krótsza niż do:
- 30 kwiecień 2019
- Producent:
-
Bionica Sp. z o.o. została założona w 1999 roku przez lekarza chorób wewnętrznych, Szymona J. Borysa, specjalizującego się również w medycynie orientalnej i dietetyce. Czytaj dalej
Figi suszone BIO
Niesiarkowane figi – suszone na słońcu i bez konserwantów – to gwarancja doskonałego smaku i pełnych właściwości zdrowotnych. Znane od tysięcy lat, są niezwykle sycące, a ich zastosowanie nie ogranicza się jedynie do deserów...
Figi suszone BIO – właściwości | Warto uzupełniać nimi dietę ze względu na ich działanie:
- Suszone figi to niezwykle cenne źródło wapnia, które stanowi ważny budulec naszego układu kostnego. Figi wzmacniają zęby i są wskazane szczególnie dla osób starszych, małych dzieci oraz kobiet po menopauzie.
- Wśród innych suszonych owoców wyróżniają się niezwykle wysoką zawartością błonnika pokarmowego (niemalże 10 g na 100 g produktu!). Działają więc zbawiennie na problemy z zaparciami.
- Mają w sobie dużo potasu, który obniża ciśnienie i udrażnia naczynia krwionośne.
- Zawarty w nich magnez z kolei działa kojąco na nerwy, łagodzi stres i pobudza mózg do większej aktywności. Dlatego też ekologiczne figi suszone powinny jeść osoby pracujące ciężko nie tylko fizycznie, ale i umysłowo.
Historia:
Już w okresie neolitu ludzie doceniali walory smakowe owoców figowca. W starożytnym Sumerze oraz Egipcie była to jedna z najważniejszych roślin uprawnych (świadczą o tym płaskorzeźby pochodzące sprzed 2 500 lat p.n.e.). W IX w. p.n.e. Grecy rozpoczęli uprawę figowca na wyspach Morza Egejskiego, a potem rozpowszechnili w całym basenie Morza Śródziemnego. Oni też opracowali sztuczne zapylanie tych roślin.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1042kJ / 249 kcal
Tłuszcz 0,9g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1g
Węglowodany 54,1g
w tym cukry 47,9g
Błonnik 9,8g
Białko 3,3g
Sól 0,03g
Indeks glikemiczny: 35
Składniki: Figi suszone* 100%.
*Produkt rolnictwa ekologicznego.
Pakowano w zakładzie konfekcjonującym sezam, orzechy, soję oraz zboża zawierające gluten.
Informacja dla alergików: alergeny podane pogrubioną czcionką.
Figi suszone BIO w codziennej diecie:
Ekologiczne figi suszone dodaje się do deserów, owsianek, wypieków i kompotów, ale nie jest to ich jedyne zastosowanie. Można z nich również przygotować doskonałą w smaku domową nalewkę! Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by spożywad je także samodzielnie. Do mięs i serów warto natomiast przyrządzić sos z suszonych fig, który nadaje daniom fantastycznej słodyczy i przełamuje ostrzejsze smaki.
Figi suszone BIO – rady i ciekawostki!
Figi – skąd pochodzą?
Figi były już uprawiane w okresie neolitu. Stanowiły jedną z głównych roślin uprawnych w starożytnych Egipcie oraz na terenach Sumeru. W IX wieku p.n.e. Grecy rozpowszechnili uprawę figowca w basenie Morza Śródziemnego.
Ciekawostka!
Według babcinych mądrości – suszone figi w połączeniu z mlekiem łagodzą kaszel i ból gardła. Najpierw trzeba je zagotować (przez parę minut), następnie ostudzić, mleko wypić, a owoce zjeść.
Sposób przygotowania:
Granola:
2 szklanki dowolnych płatków (quinoa, orkiszowe, owsiane), 1/2 szkl. lnu, po 1/4 szkl. pestek dyni, słonecznika, sezamu niełuskanego, posiekanych migdałów, dowolnych orzechów, 1/2 szkl. fig i innych suszonych owoców, 3 łyżki słodu zbożowego, 6 łyżek rozpuszczonego tłuszczu kokosowego, szczypta soli morskiej.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wykładamy na blachę. Pieczemy w rozgrzanym do 180 °C piekarniku ok 25 min, mieszając co ok. 5 min.