newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Czym zastąpić biały cukier w diecie dziecka?

10.10.2017
Czym zastąpić biały cukier w diecie dziecka?

Mimo wielu alarmujących faktów na temat białego cukru, jego spożycie w naszym kraju wciąż wzrasta. Sprzyjają temu zarówno reklamy pojawiające się non stop w mediach oraz eksponowanie, jak i promocja słodyczy w niemal każdym sklepie spożywczym czy na stacji benzynowej.

Biały cukier jest bezwartościowy - to puste kalorie, najlepiej w ogóle wykluczyć go z diety dziecka. Nie tylko nie ma żadnych wartości odżywczych, ale też przyczynia się do nadwagi u dzieci.

Spożywanie białego cukru przez dzieci sprzyja rozwojowi wielu niebezpiecznych schorzeń, zaczynając od reakcji alergicznych, takich jak astma, zaburzenia układu nerwowego - ADHD, czy autyzm, osłabienia układu immunologicznego oraz problemów związanych z przewodem pokarmowym, próchnicy, zaburzeń trawienia i przyswajania wartościowych minerałów i witamin, kończąc na chorobach pasożytniczych.

Warto wiedzieć, pod jakimi nazwami kryje się cukier w produktach spożywczych –  są to: sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, glukoza, dekstroza, fruktoza, laktoza, maltoza, maltodekstroza.

Należy zatem unikać produktów z zawartością ww. składników, a jeśli nie mamy takiej możliwości, wybierajmy produkty, w których składzie (zamieszczonym zazwyczaj na odwrocie opakowania) cukier jest jedną z ostatnich pozycji - będzie to oznaczało, że jest go stosunkowo najmniej.

Jednak nie każdy cukier jest zły. Większość produktów naturalnie zawiera cukier, np. owoce - fruktozę, mleko - laktozę, ale oprócz nich także mnóstwo cennych składników (witaminy, składniki mineralne, białko, błonnik). Najlepiej, więc jeśli dziecko je produkty naturalnie słodkie. A jeśli już musisz słodzić, używaj dobrych zamienników białego cukru. A są nimi:

Miód

Zawiera dużo łatwo przyswajalnych cukrów prostych, a także potas, wapń, magnez, cynk, żelazo i cenne enzymy, dzięki którym działa jak antybiotyk. Jest silnym alergenem, więc ostrożnie podawaj go dziecku dopiero w drugim roku życia. Nie dodawaj miodu do gorących napojów, bo wtedy traci swe właściwości. 

Syrop klonowy

Produkuje się go wyłącznie w Kanadzie i USA. Ten gotowy syrop zawiera około 33% wody i 67% cukru. Sok, z którego powstaje, to dla drzewa życiodajny płyn. Syrop klonowy zawiera m.in. składniki mineralne oraz m.in. sporo witamin z grupy B, w tym kwas foliowy. Ma mniej kalorii niż miód. 

Brązowy cukier nierafinowany

Otrzymuje się go z trzciny cukrowej, ma brązowy kolor, bo zawiera melasę, która nadaje mu charakterystyczny przyjemny smak. Jest też w niej zawarta niewielka ilość składników mineralnych, więc można powiedzieć, że brązowy cukiertrzcinowy jest nieco lepszy niż biały.

Ksylitol

Naturalny słodzik, który nie jest cukrem, występuje w wielu roślinach, ale najwięcej jest go w brzozach i z nich jest pozyskiwany. Działa antybakteryjnie, zwiększa odporność. Zwalcza w jelitach szkodliwe bakterie - np. Helicobacter pylori - zmniejsza też nasilenie alergii, ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym.

Syrop z agawy

Produkuje się go w Meksyku, powstaje z wyciśniętego z rdzenia agawy soku. Zawiera fruktozę, czyli cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż sacharoza (biały cukier) lub glukoza. Zawiera też spore ilości inuliny – naturalnego prebiotyku i jest źródłem błonnika. 

Melasa

  Melasa powstaje w procesie produkcji cukru spożywczego. W zależności od surowca, z którego została wytworzona, wyróżnia się: melasę buraczaną, uzyskaną przy produkcji cukru buraczanego oraz melasę trzcinową, uzyskaną przy produkcji cukru trzcinowego. Jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, molibdenu, miedzi, selenu, manganu, chromu i potasu.

Stewia

Roślina, która jest bardzo słodka – łyżeczka suszonych sproszkowanych liści stewii może zastąpić pół szklanki cukru. Nie podnosi poziomu glukozy we krwi, nie powoduje próchnicy zębów, a nawet działa bakteriobójczo i grzybobójczo. Zawiera sporo składników mineralnych (wapń, potas, magnez, żelazo), a także witaminy, m.in. z grupy B, witaminę C, beta-karoten.  

Syrop słodowy

Jego różne rodzaje – jęczmienny, z daktyli, orkiszu, brązowego ryżu – są dostępne w postaci płynu o konsystencji miodu.

A niesłodkiemu dzieciństwu stanowczo się sprzeciwiamy! Bo dobre zamienniki białego cukru istnieją.

Polecamy:

Syrop słodowy jęczmienny bio

Syrop słodowy ryżowy bio

Melasa z buraków cukrowych bio