Basmati - najszlachetniejsza odmiana ryżu
Ryż jest najstarszą rośliną uprawną i stanowi główny produkt żywnościowy dla niemalże połowy populacji. Na świecie występuje około 40 000 odmian ryżu. Czym wyróżnia się ryż basmati? Basmati jest lżejszy niż inne odmiany ryżu, pełen orzechowego aromatu. Wyróżnia się długim, cienkim ziarnem, które podczas gotowania powiększa się, pozostając przy tym sypkim i smukłym (niska zawartość amylopektyny sprawia, że prawie się nie klei). Uprawiany jest u podnóży Himalajów. To dzięki tamtejszemu czystemu mikroklimatowi i żyznej glebie zawdzięcza wysoką jakość oraz subtelny aromat. Naturalne bogactwo ziarna i łatwość uprawy sprawiły, że ryżu basmati nadano przydomek "książę ryżu".
Pełnoziarnisty ryż basmati nie jest pozbawiony warstwy otrębów, przez co zachowuje więcej witamin oraz składników mineralnych a także błonnika. Wysoka zawartość witamin z grupy B wspomaga nasz system nerwowy a niski indeks glikemiczny przyjazny jest cukrzykom.Warto przy tym wspomnieć, że Sydney University Glycemic Index Research Service zaleca wybór produktów o niskim IG w diecie bezglutenowej. Wśród naturalnie bezglutenowych produktów zbożowych, zalecanych w diecie bezglutenowej SUGiRS, obok ryżu basmati wymienia ryż parboiled, grube kasze gryczaną i amarantusową oraz quinoa.
W wielowiekowej tradycji jego uprawy pojawia sie historia związana z biopiractwem, czyli piractwem biologicznym. Na początku lat 90. potentat rynku spożywczego krzyżuje ryż basmati z innymi odmianami ryżu i przystosowuje go do uprawy w warunkach amerykańskich i skłąda wniosek patentowy. W 1977 roku patent zostaje przyznany. Rolnik indyjski nie ma prawa wykorzystywać nasion z poprzedniego zbioru i nie może eksportować swoich plonów ryżu bez opłaty licencyjnej. Dopiero pod naciskiem organizacji non-profit z całego świata rząd Indii podjął działania naprawcze.