newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Najgroźniejsze toksyny dla mózgu.

29.11.2017
Najgroźniejsze toksyny dla mózgu.

Podstawą naszego zdrowia jest m.in. dobrze funkcjonujący układ nerwowy oraz mózg. Aby prawidłowo działały, potrzebują odpowiedniego, zdrowego i czystego organizmu - otoczenia. W dzisiejszych czasach prawie niemożliwe jest życie w zupełnej izolacji od toksyn. Otaczają nas z każdej strony: oddychamy zanieczyszczonym powietrzem, jemy pożywienie skażone pestycydami, ubieramy odzież ze sztucznych tworzyw – często zawierającymi toksyczne składniki. Nawet jeśli wydaje się nam, że nie można nic z tym zrobić, warto przyjrzeć się temu, w jaki sposób wpływają one na organizm i starać się zapobiegać poważnemu nagromadzeniu toksyn i skutkom. Warto także wiedzieć, że istnieją proste sposoby, aby tych zagrożeń uniknąć. Na co w takim razie uważać?

1. Metale ciężkie

Metale ciężkie to szczególnie groźne toksyny, których nie sposób łatwo usunąć z organizmu. Te substancje są powszechne w naszych ciałach i mózgach przez stosowane szczepionki, zabiegi stomatologiczne, pestycydy, jedzenie mięsa ryb z niepewnych źródeł.

Szczególnie narażone na negatywne działanie np. rtęcią czy chemicznymi środkami ochrony roślin są małe dzieci, które dopiero rozwijają swoją barierę ochronną krew-mózg.

2. Fluorki

Nie każdy wie o tym że woda, jaka płynie w naszych kranach, zawiera ten niechlubny pierwiastek. Fluor jest dodawany w wodociągach zgodnie z prawem, ale nie zgodnie a naszym zdrowiem.

Badania dowodzą, że w przypadku kontaktu z fluorkami obserwowane są kłopoty z uczeniem się oraz zapamiętywaniem. Fluor potrafi także uszkodzić mózgu płodu. Usuwanie fluorku z wody jest możliwe dzięki zainstalowaniu dobrej jakości filtra do wody.

3. Sztuczne słodziki

Niestety, ale sztuczne słodziki są obecne w naprawdę wielu produktach i nie trzeba używać ich bezpośrednio do słodzenia kawy czy herbaty, aby być ich konsumentem. Możemy je bowiem odszukać w napojach gazowanych, jogurtach, gumach do żucia, sosach z paczki, w wodach smakowych i produktach bezcukrowych.

Jednym z bardziej znanych słodzików jest Aspartam -  kombinacja związków chemicznych: kwasu asparaginowego, metanolu i fenyloalaniny. Eksperci uznają tę kombinację za wyjątkowo toksyczną dla mózgu. Aspartam podczas rozkładu wytwarza związek, który jest czynnikiem mocno sprzyjającym powstawaniu guzów mózgu. Udokumentowano także inne objawy występujące w wyniku użycia aspartamu, w tym ataki lęku, niewyraźną mowę, depresję i migreny.

4. Glutaminian sodu

Glutaminian sodu ma postać stężonej soli, którą dodaje się do żywności w celu polepszenia jej smaku. Obecnie jest wykorzystywany w całym przemyśle spożywczym.

W wyniku częstego spożywania glutaminianu sodu, uszkodzenia mózgu postępują w sposób niemal niezauważalny, co usypia czujność lekarzy. Jednak po dłuższym czasie, zniszczenia mogą powodować chorobę Alzheimera, chorobę Parkinsona oraz inne dolegliwości.

Najlepszym sposobem, aby unikać tego typu substancji, jest całkowite unikanie wysoko przetworzonej żywności, a także zwracanie uwagi czy wśród składników produktów spożywczych nie ma groźnych związków.

Jak pozbyć się szkodliwych toksyn z organizmu?

§  Oczyść wątrobę. Postaw na naturalne produkty, które pomogą wątrobie oczyścić się i zregenerować. Jedz jabłka, awokado, buraki, marchew, grejpfrut, zielona herbata, zielone warzywa liściaste, warzywa kapustne, oliwa z oliwek i orzechów włoskich. Zrezygnuj z alkoholu i produktów wysoko przetworzonych.

§  Postaw na ruch. Aktywność fizyczna doskonale wpływa na poprawę krążenia i skutecznie dotlenia organizm. Dzięki intensywnym ćwiczeniom toksyny są usuwane z organizmu wraz z potem.

§  Pij dużo. Najlepiej wodę mineralną lub zieloną herbatę. Spożywanie przynajmniej 2 litry wody dziennie, można wraz z moczem i potem usunąć z organizmu bakterie oraz szkodliwe substancje, które się w nim rozwijają.

§  Zbilansuj dietę. Wybieraj świeże produkty zbożowe, owoce i warzywa, najlepiej z ekologicznych źródeł (Bionica). Omijaj przetworzoną żywność, pozbawioną składników odżywczych, za to pełną barwników konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku.

§  Zdrowo się wysypiaj. Sen to nadal niewyjaśniony fenomen. Dlaczego ludzie i zwierzęta zasypiają, skoro oznacza to czasową bezbronność wobec drapieżników? Obecnie przyjmuje się, że sen może być niezbędny do uczenia się i zapamiętywania.

Jak widać, możemy zminimalizować negatywne skutki życia w świecie, gdzie z każdej strony atakują nas toksyny. Wystarczy nieco zmienić nawyki żywieniowe i dać organizmowi trochę ruchu i snu. Warto pochylić się nad tym tematem, zwłaszcza w zimowym sezonie, kiedy powietrze nas nie rozpieszcza a aktywność fizyczna schodzi na boczny plan. Polecamy wypróbować ekologiczne produkty z półki Bionica, aby mieć pewność, że żywimy się tym, co zdrowe i czyste z natury.

Polecamy:

Orzechy włoskie bio

Mus jabłkowo-bananowy bio

Zagęszczacz do sosów bezglutenowy bio

Quinoa ziarno bio

Płatki owsiane bio