newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

5 powodów dlaczego warto włączyć ekologiczne śliwki suszone do diety

29.10.2012

Jest co najmniej 5 powodów, aby włączyć ekologiczne suszone śliwki do naszej diety.

Suszone owoce nie dość, że są łatwo przyswajalnym pokarmem, to jeszcze dostarczają nam energii, witamin oraz błonnika. Wśród owoców suszonych niepodzielnie panuje suszona śliwka, która nie tylko sprzyja usuwaniu złogów z organizmu, ale też chroni nasze kości oraz komórki przed wolnymi rodnikami. Jest co najmniej 5 powodów do tego, aby włączyć ekologiczne suszone śliwki do diety.

1) Na trawienie

Suszone śliwki dzięki zawartości sorbitolu (to on nadaje słodycz śliwkom) wspomagają proces trawienia. Dzięki temu nierozpuszczalny normalnie błonnik zapobiega powstawaniu hemoroidów i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

2) Przeciwko osteoporozie i osteopenii

W badaniach klinicznych przeprowadzonych na Florida State University, udowodniono, że suszone śliwki mogą odwrócić osteoporozę u kobiet po menopauzie. Istnieją także badania na myszach przeprowadzone przez naukowców z San Francisco Veterans Administration Medical Center, dowodzące tego, że suszone śliwka spowodowała odbudowę kości u myszy.

3) W walce z wolnymi rodnikami

Suszone śliwki są naszym sprzymierzeńcem także w walce z upływem czasu. Są skuteczne w walce z wolnymi rodnikami. Co więcej naukowcy z Bostonu uważają, że suszone śliwki mają najwyższe właściwości przeciwutleniające ze wszystkich owoców. 

4) Niesiarkowane - Suszone na słońcu

Suszone na słońcu śliwki są niesiarkowane, dlatego mogą je przyjmować osoby z nietolerancją na siarczany, których coraz więcej w naszej diecie. Siarczany są konserwantem, który może doprowadzić do rozwoju bakterii siarkowych w przewodzie pokarmowym, a to może skutkować zapaleniem ściany jelit ze wszystkimi tego konsekwencjami dla zdrowia.

5) Ekologiczne

Ekologiczne suszone śliwki są nie tylko smaczne, pełne witamin i przeciwutleniaczy, ale także pozbawione są zanieczyszczeń chemicznych, którymi traktuje się żywność konwencjonalną. Coraz więcej argumentów jest też za tym, że ekologiczne owoce są nie tylko bezpieczniejsze dla ekosystemu, ale również mają więcej składników odżywczych.


Bionica - Suszone śliwki bio