Owoce suszone, jabłka, banany, gruszki, kalafior, orzechy, pestki, ziarna zbóż, czyli tzw. zdrowa żywność, zmniejszają ryzyko udaru
Udarto zaburzenie czynności mózgu, na skutek zaburzenia krążenia mózgowego. Mamy dwa rodzaje udarów: krwotoczny (wylew krwi do mózgu) i niedokrwienny, spowodowany zablokowaniem dopływu krwi do mózgu (udar niedokrwienny stanowi około 80% wszystkich udarów). Do czynników ryzyka udaru, na które mamy wpływ, zalicza się m. in.: nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca, nadmierne spożycie alkoholu, papierosy, otyłość, a także dieta. Dzięki modyfikacji diety i wzbogaceniu jej w warzywa, owoce oraz produkty zbożowe możemy zmniejszyć ryzyko udaru.
Dieta zmniejszająca ryzyko udaru
1) Potas
Jeśli dbamy o zdrowie i zależy nam na niskimi ciśnieniu, w diecie nie powinno zabraknąć potasu. Potas usprawnia układ krążenia i obniża ciśnienie krwi. Zwiększenie potasu w diecie do 3-4 g dziennie obniża ciśnienie krwi u dorosłych. Ta zwiększona ilość potasu została z kolei powiązana ze obniżeniem ryzyka udaru o 24%. Potas występuje w warzywach, owocach, zwłaszcza owocach suszonych, produktach zbożowych. 4 g potasu w diecie odpowiada 5 porcjom warzyw i owoców.
2) Magnez
Magnez jest kolejnym pierwiastkiem, którego nie powinno nam brakować. Magnez reguluje pracę serca, przeciwdziała miażdżycy i poprawia ukrwienie narządów. Magnez występuje w orzechach, roślinach strączkowych, ziarnach zbóż oraz zielonych warzywach liściastych. Wg szwedzkich naukowców, każde 100 mg magnezu dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru o 8%.
100 mg magnezu odpowiada np. filiżance fasolki lub pełnoziarnistego ryżu, ¾ filiżanki ugotowanego szpinaku, lub filiżance ugotowanych płatków owsianych.
3) Likopen
Naukowcy z Finlandii powiązali likopen, przeciwutleniacz nadający pomidorom, papryce i arbuzom ich jaskrawo-czerwony kolor, ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia udaru u mężczyzn. Wyniki badań dowodzą, że w przypadku wzbogacenia diety w likopen ryzyko wystąpienia udaru spadło o 55 %.
4) Witamina C
Coraz więcej jest badań sugerujących, że witamina C obniża ryzyko wystąpienia udaru. Witamina C zapobiega utlenianiu się szkoldiwego cholesterolu (LDL). Witamina C powszechnie występuje w owocach i warzywach, a zwłaszcza w natce pietruszki, brokułach, papryce i brokułach.
5) Owoce i warzywa o białym miąższu
Jeszcze inne badania podkreślają rolę owoców i warzywach o białym miąższu w zmniejszaniu ryzyka udaru. Wg holenderskich naukowców spożywanie 25 g dziennie warzyw i owoców o białym miąszu zmniejsza ryzyko udaru o 9%. Badacze nie potrafią jednoznacznie wytłumaczyć dlaczego banany, jablka, gruszki i kalafior obniżają ryzko udaru.
Uwaga na suplementy
Wprowadzając powyższe rady w życie, nie biegnijmy od razu do aptek, ale sięgnijmy po całości pokarmowe, tj. warzywa, owoce, owoce suszone, zboża, kasze w ich najbardziej podstawowej formie. Dość, że stopień wchłanialności suplementów jest raczej niewielki, a już na pewno łatwo je przedawkować, to coraz więcej jest samych badań promujących udział warzyw i owoców w diecie, kiedy chcemy zapobiegać udarowi.
Już nawet 3 porcje z zalecanych 5 porcji warzyw i owoców dziennie, obniżają ryzyko udaru. W grupie spożywającej od 3 do 5 porcji dziennie warzyw i owoców, ryzyko udaru spadło o 11%. Jeśli spożywamy powyżej 5 porcji dziennie ryzyko to zmniejsza się o 26%. Pamiętajmy, że idzie tu o nieprzetworzone warzywa i owoce, a nie jak chcą producenci ketchupy, dżemiki, soczki owocowe, etc.