newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

5 smacznych sposobów zapobiegania udarowi

24.02.2014

Owoce suszone, jabłka, banany, gruszki, kalafior, orzechy, pestki, ziarna zbóż, czyli tzw. zdrowa żywność, zmniejszają ryzyko udaru

Udarto zaburzenie czynności mózgu, na skutek zaburzenia krążenia mózgowego.  Mamy dwa rodzaje udarów: krwotoczny (wylew krwi do mózgu) i niedokrwienny, spowodowany zablokowaniem dopływu krwi do mózgu (udar niedokrwienny stanowi około 80% wszystkich udarów). Do czynników ryzyka udaru, na które mamy wpływ, zalicza się  m. in.: nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca, nadmierne spożycie alkoholu, papierosy, otyłość, a także dieta. Dzięki modyfikacji diety i wzbogaceniu jej w warzywa, owoce oraz produkty zbożowe możemy zmniejszyć ryzyko udaru.

Dieta zmniejszająca ryzyko udaru

1) Potas

Jeśli dbamy o zdrowie i zależy nam na niskimi ciśnieniu, w diecie nie powinno zabraknąć potasu. Potas usprawnia układ krążenia i obniża ciśnienie krwi. Zwiększenie potasu w diecie do 3-4 g dziennie obniża ciśnienie krwi u dorosłych. Ta zwiększona ilość potasu została z kolei powiązana ze obniżeniem ryzyka udaru o 24%. Potas występuje w warzywach, owocach, zwłaszcza owocach suszonych, produktach zbożowych. 4 g potasu w diecie odpowiada 5 porcjom warzyw i owoców.

2) Magnez

Magnez jest kolejnym pierwiastkiem, którego nie powinno nam brakować. Magnez reguluje pracę serca, przeciwdziała miażdżycy i poprawia ukrwienie narządów. Magnez występuje w orzechach, roślinach strączkowych, ziarnach zbóż oraz zielonych warzywach liściastych. Wg szwedzkich naukowców, każde 100 mg magnezu dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru o 8%. 

100 mg magnezu odpowiada np. filiżance fasolki lub pełnoziarnistego ryżu, ¾ filiżanki ugotowanego szpinaku, lub filiżance ugotowanych płatków owsianych.

3) Likopen

Naukowcy z Finlandii powiązali likopen, przeciwutleniacz nadający pomidorom, papryce i arbuzom ich jaskrawo-czerwony kolor, ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia udaru u mężczyzn. Wyniki badań dowodzą, że w przypadku wzbogacenia diety w likopen ryzyko wystąpienia udaru spadło o 55 %.

4) Witamina C

Coraz więcej jest badań sugerujących, że witamina C obniża ryzyko wystąpienia udaru. Witamina C zapobiega utlenianiu się szkoldiwego cholesterolu (LDL). Witamina C powszechnie występuje w owocach i warzywach, a zwłaszcza w natce pietruszki, brokułach, papryce i brokułach.

5) Owoce i warzywa o białym miąższu

Jeszcze inne badania podkreślają rolę owoców i warzywach o białym miąższu w zmniejszaniu ryzyka udaru. Wg holenderskich naukowców spożywanie 25 g dziennie warzyw i owoców o białym miąszu zmniejsza ryzyko udaru o 9%. Badacze nie potrafią jednoznacznie wytłumaczyć dlaczego banany, jablka, gruszki i kalafior obniżają ryzko udaru.

Uwaga na suplementy

Wprowadzając powyższe rady w życie, nie biegnijmy od razu do aptek, ale sięgnijmy po całości pokarmowe, tj. warzywa, owoce, owoce suszone, zboża, kasze w ich najbardziej podstawowej formie. Dość, że stopień wchłanialności suplementów jest raczej niewielki, a już na pewno łatwo je przedawkować, to coraz więcej jest samych badań promujących udział warzyw i owoców w diecie, kiedy chcemy zapobiegać udarowi.

Już nawet 3 porcje z zalecanych 5 porcji warzyw i owoców dziennie, obniżają ryzyko udaru. W grupie spożywającej od 3 do 5 porcji dziennie warzyw i owoców, ryzyko udaru spadło o 11%. Jeśli spożywamy powyżej 5 porcji dziennie ryzyko to zmniejsza się o 26%. Pamiętajmy,  że idzie tu o nieprzetworzone warzywa i owoce, a nie jak chcą producenci ketchupy, dżemiki, soczki owocowe, etc.