Przejście na żwyność ekologiczną chroni przed pestycydami
Jednym z kluczowych argumentów przemawiających za spożywaniem żywności ekologicznej jest to, że jest ona pozbawiona pestycydów i innych sztucznych środków ochrony roślin, używanych w rolnictwie konwencjonalnym, a których nie ma w rolnictwie ekologicznym. Coraz to nowe badania potwierdzają, że jeśli przestawimy się na żywność ekologiczną to spadnie poziom pestycydów. Jest to bardzo istotne w przypadku dzieci, które z powodu gorszego metabolizmu, wagi i diety bardziej narażone są na pestycydy.
Żywność ekologiczna obniża obecność pestycydów w organizmie
Badania przeprowadzone przez australijskich naukowców na niewielkiej grupie ochotników dowiodły, że po tygodniu spożywania ekologicznych produktów, które stanowiły 80% ich diety, zawartość pestycydów fosforoorganicznych była aż o 89% niższa w przeciwieństwie do grupy kontrolnej spożywającej żywność konwencjonalną. Badania zostały opublikowane w Environmental Research. Są to jedne z pierwszych badań porównujących dietę składającą się z żywności ekologicznej do diety konwencjonalnej u osób dorosłych.
Wcześniejsze badania dotyczyły dzieci i wpływu żywności ekologicznej na obecności pestycydów w moczu. Badania przeprowadzone na grupie 23 uczniów szkoły podstawowej trwały 15 dni. W tym czasie uczniowie spożywali normalną żywność, która na 5 dni została zastąpiona produktami ekologicznymi. Dwukrotnie w ciągu dnia badano próbki moczu. Okazało się, że nieomal od razu po zmianie diety poziom pestycydów w moczu spadł do poziomu niewykrywalnego i taki pozostał do momentu przejścia ponownie na żywność konwencjonalną. Co więcej, dzieci były narażone na pestycydy wyłącznie poprzez dietę.
Podobne były wyniki innych badań przeprowadzonych w Seatle, gdzie 18 dzieci było na diecie ekologicznej, a 21 – konwencjonalnej. U dzieci spożywających żywność konwencjonalną naukowcy wykryli aż 6-krotnie większe stężenie metabolitów pestycydów fosforoorganicznych w moczu niż u dzieci spożywających żywność ekologiczną.
Chorobotwórcze pestycydy
Pestycydy powiązane są z licznymi chorobami neurologicznymi, obniżeniem IQ u dzieci, uszkodzeniem płuc, problemami z płodnością oraz nowotworami. Dlatego eksperci z President’s Cancer Panel (panel doradczy do walki z rakiem) zalecają eliminację z diety pestycydów jako czynnika nowotworowego. Podobne zalecania dotyczące eliminacji z diety dzieci pestycydów i przestawienia się na żywność ekologiczną podpowiadają pediatrzy amerykańscy z American Academy of Pediatrics.
Powiązane treści: Pestycydy niebezpieczne zwłaszcza dla matek i dzieci