Kiedy z codziennego menu musimy wykluczyć gluten, stajemy przed wielkim wyzwaniem. Osoby nietolerujące gluten, oraz chorujące na celiakię muszą unikać kontaktu z tą substancją zarówno w sensie żywieniowym jak i w życiu, potrafi on bowiem występować również w przyprawach, kosmetykach a nawet w kleju na znaczkach.
Gluten to nic innego jak mieszanina białek roślinnych – gluteiny i gliadyny, znajdujących się w ziarnach popularnych zbóż takich jak: pszenica, owies, jęczmień, orkisz czy żyto. W piekarnictwie ceniony jest za jego kleistość i ciągliwość. Po wchłonięciu dużej ilości wody staje się plastyczną masą, co ułatwia przygotowywanie wypieków. Producenci spożywczy wykorzystują go jako nośnika do przypraw i aromatów, emulgatora do zagęszczania oraz stabilizatora. Praktycznie w całej branży spożywczej może występować gluten i jeśli nie jesteśmy świadomi jego obecności w pożywieniu trudno będzie go unikać.
Celiakia to wrodzona choroba trzewnej, wynikająca z nietolerancji organizmu na gluten, utrzymująca się przez całe życie. Ze względu na swoją nieustępliwość, chory musi przestrzegać diety bezglutenowej przez całe swoje życie, w innym wypadku mogą wystąpić niebezpieczne dla zdrowia choroby oraz wyniszczenie organizmu.
Alergia na gluten zazwyczaj pojawia się u dzieci lub we wczesnej młodości, ale leczenie dietą bezglutenową jest zazwyczaj przejściowe i można z niej „wyrosnąć”.
Celiakia i alergia na gluten to dwa inne przypadki medyczne, ale objawy są bardzo zbliżone, związane głównie z układem trawiennym, m.in.: brak apetytu, obniżona waga, spowolniony wzrost, przewlekłe biegunki, wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha a w przypadku alergii u małych dzieci kolki, zaburzenia układu oddechowego a nawet rozwoju. Po zaobserwowaniu takich objawów u dziecka, najlepiej jak najszybciej zgłosić się do lekarza i rozpocząć wskazane postępowanie lecznicze m.in. wprowadzić dietę bezglutenową ( o objawach nietolerancji na gluten u dorosłych będziemy pisać w następnym wydaniu newslettera).
Osoby z nietolerancją na gluten powinny kategorycznie wyłączyć go ze swojej diety. Najlepszym sposobem na unikanie produktów zawierających gluten jest zaopatrywanie się w żywność oznaczoną certyfikowanym znakiem przekreślonego kłosa, jednak zalecane jest także dokładne czytanie etykiet, szczególnie informacji dla alergików. Niektóre produkty mogą być bowiem konfekcjonowane w zakładach, pakujących również żywność z zawartością glutenu, co powoduje, że jego śladowe ilości mogą przedostawać się do innych produktów.
W dzisiejszych czasach produkty bezglutenowe są dostępne praktycznie wszędzie a ich asortyment stale się powiększa. Powstają firmy specjalizujące się w produkcji bezglutenowej żywności gotowej czy półproduktów. Jedną z nich jest Bauckhof, firma, która - mając na uwadze bezpieczeństwo klientów - wydzieliła specjalną strefę wolną od glutenu, gdzie znajduje się osobny młyn, odrębna linia produkcyjna, urządzenia do pakowania i mieszania oraz laboratorium, gdzie każda partia badana jest pod kątem zawartości glutenu.
Dostępność produktów bezglutenowych jest coraz łatwiejsza przez to, że coraz więcej dużych sieci handlowych włącza je do swojej oferty, a w niemal każdym mieście istnieje specjalistyczny sklep ze zdrową żywnością oferujący produkty m.in. dla celiakowców. Alternatywą jest szeroki wybór sklepów internetowych, posiadających w/w produkty (oczywiście polecamy Bionica.pl).
Dieta bezglutenowa nie musi być nudna i nie smaczna. Nie powinna być traktowana jak wyrok, mimo swojej restrykcyjności. Obecnie większość konwencjonalnych posiłków można przyrządzić w wersji bezglutenowej, nie poświęcając na to więcej czasu niż w tradycyjnej diecie. Na rynku są obecne zamienniki większości produktów z codziennej diety bez zawartości glutenu - od różnego rodzaju mąk, mieszanek do wypieków przez dania obiadowe, aż po szeroki asortyment napojów.
Będąc na diecie bezglutenowej pamiętaj o korzyściach jakie z niej płyną. Lepsze samopoczucie, poprawa wyglądu skóry, jedzenie dużej ilości warzyw i owoców a także motywacja do przygotowywania własnych posiłków, to tylko część korzyści jakie płyną z eliminacji glutenu z naszych organizmów.
Zachęcamy do wypróbowania bezglutenowych specjałów:
Bauckhof - Mieszanka do wypieku ciast i babeczek bezglutenowa
Bauckhof - Placki 3 ziarna - Mieszanka do wypieku bezglutenowa
Bauckhof - Panierka kukurydziana bio bezglutenowa
Bauckhof - Burger owsiany bio bezglutenowy
Bauckhof - Ciasteczka owsiane bio bezglutenowe
Mix mąk do wypieku uniwersalny bio bezglutenowy