newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Po co nam kwasy omega-3?

04.08.2014

Kwasy omega-3 chronią serce, mózg, zmniejszają ciśnienie krwi, poprawiają poziom dobrego cholesterolu i zapobiegają astmie

Kwasy alfa-linolenowe należą do kwasów omega-3. Znajdują się w lnie (siemieniu lnianym), rzepaku, pestkach dyni, soi i orzechach włoskich. Podobne są do kwasów omega-3 zwanych kwasem eikosapentaenowym (EPA) i kwasem dokosaheksaenowym (DHA) znajdujących się w rybach. Dla organizmu nie ma między nimi większej różnicy, gdyż potrafi on zamienić kwas alfa-linolenowy w EPA i DHA.

Kwasy omega-3 są bardzo ważne dla naszego zdrowia, gdyż zmniejszają stany zapalne i zapobiegają chorobom przewlekłym takim jak choroby serca czy artretyzm. Są bardzo ważne dla rozwoju i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu (dlatego tak ważne są w przypadku kobiet w ciąży i dzieci).

Ochrona serca

Jednym z najlepszych sposobów w zapobieganiu chorobom serca jest dieta bogata w kwasy tłuszczowe jedno i wielo-nasycone, a w szczególności omega-3. Dlatego bardzo ważne jest spożywanie dużej ilości ryb, a jeśli ktoś jest wegetarianinem to w tym przypadku – lnu, orzechów i oleju rzepakowego (choć wiadomo, że całości pokarmowe są lepsze, gdyż oprócz tłuszczy omega-3 zawierają m.in. cenny dla zdrowia błonnik). Dobrze, aby oprócz zdrowych tłuszczy w diecie sprzyjającej zdrowiu serca, znalazły się warzywa, owoce i pełnoziarniste ziarna zbóż.

Dobry i zły cholesterol

Ludzie przebywający na diecie śródziemnomorskiej, gdzie dużo jest oliwy, ryb, warzyw i owoców z reguły mają wyższy poziom dobrego cholesterolu HDL, a niższy złego LDL. Co więcej, naukowcy udowodnili, że orzechy włoskie obniżają cholesterol i trójglicerydy u ludzi z podwyższonym poziomem chlesterolu. Jeśli idzie o len to w tym przypadku badania są wieloznaczne.

Zmniejszone ciśnienie krwi

Dostęne wyniki badań sugerują, że kwasy omega-3 obniżają wysokie ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem. Na przykład u osób spożywających pożywienie bogate w kwasy alfa- linolenowe ciśnienie spadło o 30%.

Astma

Wstępne badania sugerują, że kwasy omega-3 mogą zmniejszyć stany zapalne i poprawić funkcjonowanie płuc u osób chorujących na astmę.

Źródła kwasów omega-3

Cennym źródłem kwasów omega-3 EPA i DHA są łosoś, makrela i sardynka. Kiedy korzystamy z roślinnego źródła kwasów omega-3 warto sięgnąć po len (aż 53% oleju lnianego stanowi kwas alfa-linolenowy), nasiona chia (30%), nasiona konopi (20%), pestki dyni (15%), nasiona rzepaku (10%), soja i produkty fermentacji soi takie jak tempeh czy tofu (8%) oraz orzechy włoskie (5%). Ponadto do roślinnego źródła kwasów omega-3 zaliczamy ciemne warzywa (kapusta włoska, jarmuż, pietruszka i trawy zbożowe).

Źródło

Univeristy of Maryland Clinical Center