O czym będzie się w tym roku mówiło najwięcej? Na co zwracają uwagę eksperci dietetycy? Jak będzie się zmieniało nasze codzienne menu? Wybraliśmy dla Was najczęściej wymieniane i najciekawsze naszym zdaniem trendy w zdrowym odżywianiu, które będą dominowały w roku 2016.
1. Supremacja warzyw. Warzywa zaczną spychać zwierzęce proteiny “na krawędzie talerza” lub też wręcz wyrzucać je z niego całkowicie. Mięso coraz częściej będzie jedynie dodatkiem do posiłku, a nie jego podstawą.
2. Rośliny strączkowe - bohaterzy 2016. Rok 2016 został ogłoszony przez Organizację Narodów Zjednoczonych rokiem roślin strączkowych. Fasola, ciecierzyca, groch czy soczewica staną się częstymi gośćmi na naszych talerzach.
3. Tłuszcze - jak najbardziej, ale te zdrowe. Bo nie chodzi o ilości w jakich się go spożywa, ale o to, jaki jego rodzaj. Morskie ryby, oliwa z oliwek, awokado czy orzechy powinny stać się ważnym punktem w naszym domowym menu.
4. Dzieciaki w kuchni. Domowe gotowanie przestaje być domeną kobiet, o tym wiadomo już od jakiegoś czasu. Wskazuje się natomiast, że coraz popularniejsze będzie gotowanie angażujące dzieci.
5. Pochodzenie ma znaczenie. Wzrastać będzie zapotrzebowanie na żywność, której pochodzenie jest wiadome. Coraz bardziej widoczne są oczekiwania co do transparentności zarówno składu żywności, jak i procesu jej przetwarzania.
6. Czysta etykieta. Na oczekiwanie transparentności pochodzenia żywności odpowiedzią ma być sposób etykietowania. Produkty, których etykiety będą zawierały wątpliwe czy niejasne informacje będą coraz częściej omijane przez konsumentów.
Dowiedz się na co my stawiamy w naszej działalności. (http://www.bionica.pl/o_firmie-6-a.html)