Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że tradycyjna kuchnia japońska i polska, zawiera całe bogactwo przyjaznych dla zdrowia bakterii, w postaci produktów fermentowanych. Bez nich nie można sobie wyobrazić makrobiotyki.
Probiotyki to żywe kultury bakterii lub drożdży, które zamieszkują jelita. Mają istotny wpływ na stan naszego zdrowia i kształtują prawidłową mikroflorę bakteryjną.
Produkty fermentowane zasiedlone są przez potrzebne dla utrzymania harmonii i zdrowia w organizmie szczepy bakterii.
Produkty fermentowane, zawierające żywe kultury bakterii, dostarczają nam cennych mikroelementów i witamin, a także wspomagają wchłanianie witaminy B12 oraz stymulują jej wytwarzanie w jelicie cienkim, co jest niezwykle ważne w przypadku diety wegetariańskiej, a zwłaszcza wegańskiej.
W tradycyjnej kuchni polskiej żywe kultury bakterii można znaleźć w postaci kiszonej kapusty, ogórków i buraków.
Bez produktów fermentowanych nie można sobie wyobrazić także tradycyjnej kuchni japońskiej, a znane ze swoich właściwości leczniczych kiszonki, na stałe goszczą w diecie makrobiotycznej.
Do podstawowych produktów spożywczych, bez których nie można wyobrazić sobie makrobiotyki, należą: śliwka umeboshi, miso, tempeh, shoyu i tamari . Oczywiście tylko ekologiczne produkty są nie tylko źródłem przyjaznych bakterii, ale i zdrowego posiłku. Pamiętajmy także, aby sprawdzić czy miso na pewno jest fermentowane, bo tylko takie zawiera żywe kultury bakterii.
Warto przypomineć, że antybiotyki skutecznie niszczą nie tylko złe, ale i dobre bakterie, prowadząc do wyjałowienia mikroflory bakteryjnej. Obecna plaga odporności na antybiotyki, niestety negatywnie odbijanie się na stanie zdrowia naszej mikroflory jelitowej.