Bauckhof - Mix mąk do wypieku chleba bio 800g. Produkt bezglutenowy

Bauckhof - Mix mąk do wypieku chleba bio 800g. Produkt bezglutenowy
cena/szt.:
19,35
Dodaj product
Kraj pochodzenia:
Rolnictwo UE / spoza UE
Kod produktu:
4015637824581
Certyfikat:
DE-ÖKO-007
Data ważności nie krótsza niż do:
24 listopad 2018
Producent:

Lider bezglutenowych produktów ekologicznych na rynku niemieckim.

Produkt bezglutenowy i bezlaktozowy!

Chcąc sprostać wymogom konsumentów i wykorzystując wieloletnie doświadczenie w mieleniu, mieszaniu i pakowaniu, Bauck postanowił wprowadzić na rynek wysokiej jakości ekologiczne produkty bezglutenowe. Mając na uwadze bezpieczeństwo klientów, została wydzielona specjalna strefa wolna od glutenu, gdzie znajduje się osobny młyn, linia produkcyjna, urządzenia do pakowania i mieszania oraz laboratorium, gdziekażda partia badana jest pod kątem zawartości glutenu. Obecnie ponad 10% asortymentu stanowią produkty bezglutenowe. Jednak ciągle najwyższym kryterium dla ekologicznych produktów bezglutenowych stanowi smak – to, że produkt nie zawiera glutenu, to jego dodatkowy atut!

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna     1488kj/354 kcal

Tłuszcze    1,2g

      w tym kwasy tłuszczowe nasycone    0,3g

Węglowodany   78,8g

      w tym cukry   0,4g

Błonnik   3,7g

Białko    4,3g

Sól    0,02g

Składniki: Skrobia kukurydziana*50%, mąka ryżowa pełnoziarnista*40,5%, mąka jaglana pełnoziarnista*5%, gryczany zaczyn w proszku* (mąka gryczana*,mąka quinoa*, kultury starterowe), zagęszczacz: guma guar*.

*PRODUKT ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO.

Produkt może zawierać śladowe ilości soi.

Informacja dla alergików: alergeny podane pogrubioną czcionką

Chleb z foremki: 500g Mix mąk, 1 paczka suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 475ml letniej wody, 1 łyżka stołowa oleju. Mix mąk wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem i solą. Dodać wodę i olej i wyrabiać mikserem ok. 5 min. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem 25cm formy do pieczenia. Wierzch wygładzić i posmarować obficie wodą. Na koniec wypędzlować olejem. Przykrytą blachę zostawić w ciepłym pomieszczeniu na 20 min. Piec ok. 60 min. w temp. 200°C.
W automacie do pieczenia chleba: Ilość wody zredukować do 425ml. Najpierw wodę, potem resztę składników włożyć do pojemnika. Piec używając program szybki. Podczas procesu ugniatania 2-3 razy oddzielić ciasto od brzegu, żeby składniki dobrze wymieszać. 
Wskazówka: Dzięki dodaniu cukru (jak w przepisie) chleb jest lepszy i zarumieniony. Można w ogóle nie dodawać cukru lub zastąpić go 1 łyżeczką miodu, syropu z agawy czy syropem z buraków cukrowych. 

Odmiany chleba: Składniki i wykonanie jak w przepisie na chleb z foremki, uwzględniając dodatkowe składniki.
Chleb z ziarnami: 50g ziaren (siemię lniane, pestki dyni, ziarna słonecznika i/lub sezam.
Chleb z przyprawami: 1 łyżka stołowa zmielonej kolendry lub kminku. 
Chleb z orzechami włoskimi: 75g grubo pokrojonych orzechów włoskich. 

Bułki, pizza, pieczywo chrupkie i pita

400g Mix mak, 1 paczka drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 300ml letniej wody, 2 łyżki stołowe oleju. Mix mąk wymieszać drożdżami, cukrem i solą. Dodać wodę i olej i wyrabiać mikserem ok. 5 min.
Bułki: Ciasto wykładać mokrą łyżką stołową na dobrze natłuszczoną blachę do pieczenia babeczek, wypędzlować wodą i olejem i zostawić na  20 min. Piec ok. 20-30 min. w temp. 200°C. Z przepisu wychodzi 12 bułeczek. 
Chrupkie pieczywo: Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część ciasta cienko, równomiernie rozprowadzić na dobrze natłuszczonej blasze. Wg uznania posypać ziarnami i solą morską. Piec ok. 10 min. w temp. 200°C. Potem pokroić na kawałki – wielkość wg uznania – i piec jeszcze przez 10-15 min. Z przepisu wychodzą 3 blachy chrupkiego pieczywa. 
Pita: Ciasto równomiernie rozprowadzić na dobrze natłuszczonej blasze na grubość 3-4cm, pędzlować woda i olejem. Można posypać sezamem. Zostawić na 15 min. Piec ok. 20-30 min. w temp. 200°C.
Wskazówka: Bezglutenowe pieczywo będzie lepsze, gdy będzie pieczone w piekarniku z włączonym pieczeniem/opiekaniem z góry i z dołu. Wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika.

Ciasto twarogowe na szybkie bułki, ciabattę i pieczywo na przyjęcie
Przepis podstawowy na ciasto twarogowe:
 200g mix mąk, 1 kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia, ½ łyżeczki soli, 100g chudego twarożku, 50ml wody, 4 łyżki stołowe oleju lub oliwy z oliwek. Mix mąk wymieszkać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać resztę składników. Wyrobić ciasto ręcznie na gładką masę. 
Szybkie bułki: Z ciasta formować kule, kłaść je na natłuszczoną blachę, pędzlować woda i olejem. Można posypać sezamem, ziarnem słonecznika lub siemieniem lnianym. Piec ok. 25 min. w temp. 180°C. Z przepisu wychodzi 8 bułek. 
Ciabatta: Z ciasta formować płaskie chlebki, układać na dobrze natłuszczonej blasze, pędzlować woda i olejem. Piec ok. 30 min. w temp. 180°C. 
Pieczywo na przyjęcie: według uznania albo 1 łyżkę ziół prowansalskich i 75g pokrojonych suszonych pomidorów albo 75g oliwek albo 75g kostek sera dodać do wyrobionego ciasta. Formować bułki lub paluszki, pędzlować wodą i olejem. Piec ok. 30 min. w temp. 180°C.
Wskazówka: Pieczywo na przyjęcie można także upiec jako bochenki wg wskazówek dotyczących przygotowania ciabatty.

Produkty powiązane

Bauckhof - Mąka ziemniaczana bio 250g. Produkt bezglutenowy
Cena produktu
8,51

Bauckhof - Mąka ziemniaczana bio 250g. Produkt bezglutenowy

Bionica - Zestaw upominkowy
Cena produktu
150,00
120,00

Bionica - Zestaw upominkowy "Ciało i Umysł"

Bauckhof - Chleb ciemny bio 475g. Mieszanka do wypieku. Produkt bezglutenowy
Cena produktu
17,90

Bauckhof - Chleb ciemny bio 475g. Mieszanka do wypieku. Produkt bezglutenowy