newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Śliwka umeboshi na odporność i jelita

15.06.2012

Śliwka umeboshi jest silnie zasadowa, wzmacnia odporność i reguluje pracę jelit

Pochodząca z Japonii śliwka umeboshi (znana także pod nazwą moreli) jest szeroko propagowana i używana w makrobiotyce jako środek wzmacniający odporność organizmu i naturalny antybiotyk. Znana są jej właściwości regulujące pracę jelit, dlatego polecana jest dla osób, które mają skłonność do zaparć.

Śliwka umeboshi jest silnie zasadowa dlatego wspiera równowagę kwasowo-zasadową w organizmie (utrzymuje właściwe pH krwi), a także neutralizuje niekorzystne działanie cukru (10g umeboshi odkwasza 100g cukru). 

Śliwka umeboshi podwyższa przyswajalność mikroelementów z pożywienia (wapnia, fosforu, potasu, żelaza i magnezu).

Ponadto śliwka umeboshi zapobiega zmęczeniu, ma działanie antydepresyjne i jest naturalnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Umeboshi charakteryzuje się słono-kwaśnym smakiem.

Bionica - Umeboshi śliwka bio