newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Dieta śródziemnomorska i orzechy chronią ukłąd krążenia i zapobiegają udarom

20.03.2013

Dieta bogata w oliwę i orzechy jest zdrowsza dla serca niż dieta niskotłuszczowa.

Badania zostały opublikowane w New England Journal of Medicine. W badaniach uczestniczyło 7 447 ochotników o wysokim stopniu ryzyka chorób wieńcowych. Hiszpańscy naukowcy podzielili badanych na trzy grupy: pierwsza grupa była na diecie śródziemnomorskiej wzbogaconej o oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, druga – na diecie śródziemnomorskiej wzbogaconej o orzechy (włoskie, laskowe i migdały), a trzecia - na niskotłuszczowej diecie (zwierzęcej i roślinnej).

W czasie trwania badań dwie pierwsze grupy uczestników, oprócz przestrzegania diety śródziemnomorskiej, co tydzień otrzymywały odpowiednio 1 l oliwy z pierwszego tłoczenia, lub 30 g mieszanki orzechów. 

Po pięciu latach okazało się, że w dwóch pierwszych grupach o 30% spadło ryzyko śmierci z powodów kardiologicznych, zawału mięśnia sercowego lub udaru.

Hiszpanie przekonują, że są to dowody na to, że dieta bogata w tłuszcze roślinne jest zdrowsza dla serca i układu krążenia niż dieta niskotłuszczowa.

Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się tym, że używa się w niej dużych ilości oliwy z oliwek, owoców, warzyw i płatków zbożowych. W umiarkowanych ilościach dozwolone są ryby i drób. W diecie śródziemnomorskiej unika się nabiału, czerwonego lub przetworzonego mięsa oraz słodyczy. Dozwolone jest czerwone wino pite w umiarze i serwowane do posiłków.

Powiązane treści: przetworzone mięso powiązane z przedwczesną śmiercią; tłuszcze obniżają jakośc spermy; orzechy wspierają walkę z cukrzycą 2 typu; orzechy włoskie zmniejszają ryzyko chorób wieńcowych; migdały zapobiegają chorobom układu krążenia i cukrzycy typu 2