newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Dlaczego i jak namaczać orzechy, pestki i nasiona oleiste?

16.04.2014

Sięgając po orzechy, pestki i nasiona oleiste jesteśmy przekonani, że w pełni czerpiemy z zawartego w nich bogactwa. Nic bardziej mylnego.

Orzechy, pestki oraz inne nasiona oleiste znane są z obfitej zawartości zdrowych tłuszczów, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju organizmu. Oprócz kwasów omega - 6 i omega – 3, orzechy i pestki stanowią źródło protein, witamin (w tym witaminę E), przeciwutleniaczy oraz błonnika pokarmowego.

Niemniej jednak ze względu na obecność inhibitorów enzymu (cząsteczki, które zapobiegają uaktywnieniu się enzymów), mamy ograniczone zdolności czerpania z tego odżywczego bogactwa. Inhibitory enzymów ochraniają orzechy, pestki i nasiona przed kiełkowaniem dopóty dopóki nie zaistnieją odpowiednie warunki, tj. światło słoneczne i wilgoć. Namaczając orzechy, pestki i nasiona pozbywamy się inhibitorów i uaktywniamy enzymy. Dzięki temu uwalniamy całe bogactwo zawarte w nasionach. Takie namoczone orzechy i pestki stają się nie tylko skarbnicą zdrowia, ale stają się równocześnie łatwostrawne dla organizmu. 

Namoczone orzechy i pestki można przechowywać w lodówce przez kilka dni i używać je na surowo, lub jako dodatek w wybranych przepisach.

Jak namaczać orzechy?

• Orzechy, pestki i nasiona oleiste przekładamy do miski i zalewamy wodą

• W czasie namaczania należy kilkakrotnie odsączać orzechy/pestki/nasionka i namaczać w świeżej wodzie, co pozwoli na pozbycie się luźno pływających inhibitorów

• Po określonym czasie namaczania (zobacz poniżej), raz jeszcze płuczemy orzechy/pestki w świeżej wodzie (dzięki czemu pozbywamy się resztek inhibitorów) i przekładamy do pojemnika, lub używamy bezpośrednio

• Przechowujemy w lodówce do kilku dni

Czas namaczania wybranych orzechów i pestek:

Migdały: 8-12 godzin

Orzechy włoskie: 4 godziny

Orzechy nerkowca: 2-3 godzin

Len: 8 godzin

• Orzechy pecan: 4-6 godzin

Pestki dyni: 8 godzin

Pestki słonecznika: 2 godziny

Sezam: 8 godzin

Nie wymagają namaczania: orzechy brazylijskie, pistacje, orzeszki pinii, orzechy makadamia oraz nasiona konopi.

Pamiętajmy, że aby z pełni skorzystać bogactwa zawartego w orzechach, pestkach i nasionach oleistych, wybieramy wersję ekologiczną. Dzięki temu zyskujemy pewność, że dostarczamy organizmowi tylko tego, czego potrzebuje naprawdę, a nie szkodliwych substancji stosowanych do ochrony roślin.