newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Masło orzechowe i orzechy zmniejszają ryzyko nowotworów piersi

22.10.2013

Spożycie tłuszczy i protein roślinnych takich jak masło orzechowe, orzechy i rośliny strączkowe przez nastolatki zmniejsza ryzyko łagodnych nowotworów piersi

Kolejne badania upatrują związku między spożyciem orzechów a zmniejszeniem ryzyka nowotworu piersi. Wcześniej informowaliśmy, że orzechy włoskie bogate w kwasy omega-3 mogą hamować rozwój raka piersi. Kolejni naukowcy dochodzą do podobnych wniosków.

Naukowcy z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie przeanalizowali dane dotyczące 9 039 dziewczynek w wieku 9 – 15 lat, biorących udział w długoletnim programie „Growing Up Today”. Badany okres dotyczył lat 1996 do 2010.

Dane, zbierane za pomocą kwestionariusza żywieniowego i pochodzące z tego okresu, zostały porównane z przypadkami występowania łagodnych nowotworów piersi kiedy dziewczęta osiągnęły 18-30 lat. 

Badania

Naukowcy doszli do następujących wniosków:

- Jeśli w diecie najmłodszych uczestniczek, pojawiły się tłuszcze roślinny w ilości 10 g dziennie, to ryzyko zachorowania na łagodne nowotwory piersi spadało o 28%. Największym źródłem protein i tłuszczy roślinnych w diecie najmłodszych uczestniczek stanowiło: masło orzechowe, orzeszki ziemne, orzechy oraz rośliny strączkowe. Dzienne spożycie któregokolwiek produktu z przytoczonej listy, a zwłaszcza masła orzechowego, obniżało ryzyko nawet o 68%.

- Jeśli w diecie dziewcząt do 14 roku życia pojawiła się porcja: masła orzechowego, orzeszków ziemnych, orzechów albo roślin strączkowych, wówczas to ryzyko obniżało się o 66%, a samo 10 g protein roślinnych dziennie odpowiedzialne było za obniżenie ryzyka o 36 %. 

Zwłaszcza u dziewcząt, w których historii rodzinnej występował rak piersi, ryzyko zachorowania na łagodne nowotwory piersi znacząco obniżało się, jeśli w ich diecie znalazły się tłuszcze roślinne lub masło roślinne, orzechy, orzeszki ziemne albo rośliny strączkowe.

Badania zostały opublikowane w Breast Cancer Research and Treatment.

Masło orzechowe masłu orzechowemu nie równe

Mimo, że naukowcy przypisują tutaj kluczową rolę masłu orzechowemu warto podkreślić, że w tym wieku oraz kraju (Stany Zjednoczone), spożycie masła orzechowego jest powszechniejsze niż dajmy na to roślin strączkowych, stąd trzeba ostrożnie wyciągać wnioski.

Warto również pamiętać, że na rynku dostępne są różne rodzaje maseł orzechowych. Te najbardziej szlachetne zawierają ekologiczne orzechy, ewentualnie odrobinę soli morskiej i nic więcej. Dobre właściwości maseł orzechowych pochodzą z samych orzechów, a nie z dodatków. Szczególnie uwagę należy wystrzegać się cukru oraz tłuszczy trans. Pamiętajmy, że masło orzechowe pozyskuje się nie tylko z orzeszków ziemnych (najtańszy surowiec i niestety alergogenny), ale również z orzechów nerkowca, migdałów oraz pestek dyni i słonecznika. 

Nowoczesne zasady odżywiania

Nie są to pierwsze badania dotyczące korelacji między spożyciem białka roślinnego a rakiem piersi. Szeroko zakrojone badania na ten temat, a w zasadzie wpływu białka zwierzęcego i zwiększonej zachorowalności na nowotwory, w tym raka piersi, można znaleźć w książce T. Colina Campbella „Nowoczesne zasady odżywiania”, gdzie m. in. odnosi się do wieloletnich badań porównawczych obejmujących miliony Chińczyków (stąd oryginalny tytuł „ The China Study”) oraz wpływu diety na zachorowalność na tzw. choroby cywilizacyjne w tej grupie oraz w grupie Europejczyków i Amerykanów. Obowiązkowa lektura dla każdego dbającego o zdrowie.

Powiązane artykuły: Przeciwutleniacz zawarty w winogronach uwrażliwia komórki rakowe na naświetlanieAlgi chronią przed nowotworami; Herbicyd glifosat powiązany z rakiem piersi