Dieta bogata w likopen znajdujący się w pomidorach zmniejsza ryzyko udaru.
Jeszcze niedawno pisaliśmy o tym, że owoce i warzywa o białym miąższu zapobiegają udarowi. Teraz donosimy o innych badaniach, które zmniejszenie ryzyka udaru przypisują roślinom o jaskrawo-czerwonym zabarwieniu. Jedno jest pewne: spożywanie większej ilości warzyw i owoców sprzyja zdrowiu!
Naukowcy z Finlandii na łamach Neurology donoszą, że mężczyźni o najwyższym stężeniu likopenu we krwi byli najmniej narażeni na udar.
Likopen to przeciwutleniacz odpowiedzialny za jaskrawo-czerwony kolor spotykany w pomidorach, papryce, arbuzach, różowym grejpfrucie, dzikiej róży, a także jagodach goji.
W badaniu wzięło udział 1031 mężczyzn. Naukowcy sprawdzili zawartość likopenu na początku badań, które trwały 12 lat. Podzieli uczestników na cztery grupy w zależności od tego jaki mieli poziom likopenu we krwi. W grupie 258 mężczyzn z najniższym poziomem likopenu odnotowano 25 przypadków udaru mózgu, podczas gdy w grupie 259 mężczyzn o najwyższym poziomie tego przeciwutleniacza przypadków udaru mózgu było 11.
Badania dowodzą, że ryzyko wystąpienia udaru spadło o 55 % w przypadku stosowania diety bogatej w likopen.
Wg dr Jouni Karppi z University of Eastern Finland w Kuopio, likopen zmniejsza stany zapalne i zapobiega pojawianiu się zatorów we krwi. Badania potwierdzają, że dieta bogata w warzywa i owoce powiązana jest z niższym ryzykiem udaru mózgu.
Bionica - Suszone pomidory bio
Źródło
BBC