newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Wiosna - czas na kiełki i skiełkowane chleby esseńskie!

20.05.2013

Chleby esseńskie ze skiełkowanych zbóż to bogactwo minerałów i witamin, potrzebnych zwłaszcza na wiosnę.

Wiosna to czas kiedy wszytko rozkwita i kiełkuje, ale to także okres, w którym potrzebujemy więcej witamin i minerałów, których brakowało nam w zimie. Dbając o zdrowie możemy albo sami wykiełkować sobie cenne substancje (np. z fasoli mung czy adzuki), albo sięgnąć po produkty zawierające kiełki np. chleby esseńskie.

To właśnie dzięki naturalnemu procesowi kiełkowania chleby esseńskie zyskują charekterystyczną słodycz, a przy tym całe bogactwo minerałów.

Wg niektórych, chleby esseńskie mogą zwierać nawet 50-1350 więcej minerałów i witamin niż tradycyjne chleby. Chociaż może nastąpić nieznaczny wzrost tych cennych składników na gram, to takiemu wzrostowi z powodu kiełkowania towarzyszy wzrost samego ziarna, a co za tym idzie, ilość na gram nie zmienia się. Studia porównawcze pokazują jednak, że chleb esseński zawiera ponad 75% więcej energii w postaci węglowodanów, a także  więcej protein niż tradycyjne wypieki. Poza tym chleby esseńskie zawierają mniej kalorii w przeciwieństwie do ich tradycjnych odpowiedników.

Chleby esseńskie ze skiełkowanych ziaren zbóż to także bogactwo przeciwutleniaczy chroniących przed przedwczesnym starzeniem się oraz takich składników jak wapń, żelazo i niacynę. 

Bionica - Chleb esseński ze skiełkowanego ziarna pszenicy