Chleby esseńskie ze skiełkowanych zbóż to bogactwo minerałów i witamin, potrzebnych zwłaszcza na wiosnę.
Wiosna to czas kiedy wszytko rozkwita i kiełkuje, ale to także okres, w którym potrzebujemy więcej witamin i minerałów, których brakowało nam w zimie. Dbając o zdrowie możemy albo sami wykiełkować sobie cenne substancje (np. z fasoli mung czy adzuki), albo sięgnąć po produkty zawierające kiełki np. chleby esseńskie.
To właśnie dzięki naturalnemu procesowi kiełkowania chleby esseńskie zyskują charekterystyczną słodycz, a przy tym całe bogactwo minerałów.
Wg niektórych, chleby esseńskie mogą zwierać nawet 50-1350 więcej minerałów i witamin niż tradycyjne chleby. Chociaż może nastąpić nieznaczny wzrost tych cennych składników na gram, to takiemu wzrostowi z powodu kiełkowania towarzyszy wzrost samego ziarna, a co za tym idzie, ilość na gram nie zmienia się. Studia porównawcze pokazują jednak, że chleb esseński zawiera ponad 75% więcej energii w postaci węglowodanów, a także więcej protein niż tradycyjne wypieki. Poza tym chleby esseńskie zawierają mniej kalorii w przeciwieństwie do ich tradycjnych odpowiedników.
Chleby esseńskie ze skiełkowanych ziaren zbóż to także bogactwo przeciwutleniaczy chroniących przed przedwczesnym starzeniem się oraz takich składników jak wapń, żelazo i niacynę.