newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Chleb z algami zmniejsza łaknienie

24.11.2014

Dodatek glonów morskich do chleba zmniejsza ilość przyjmowanych kalorii

Algi są potężną skarbnicą minerałów, witamin i mikroelementów, które zachodnia nauka dopiero odkrywa. Jedną z zalet glonów morskich jest to, że ich jedzenie zmniejsza zapotrzebowanie na kalorie oraz reguluje reakcje glikemiczne oraz poziom cholesterolu we krwi. Udowodniono również, że algi są skuteczne w zwalczaniu niektórych nowotworów oraz skutecznie uzupełniają niedobory jodu, co jest ważne dla osób mających problemy z tarczycą.

Algi w przemyśle spożywczym

Wyniki naukowe dotyczące wpływu glonów na nasze zdrowie, coraz częściej wykorzystuje przemysł spożywczy i kosmetyczny, wzbogacając nimi niektóre produkty spożywcze tak, aby uzyskać pizzę z glonami, lub pastę do zębów wzbogaconą w algi. Jak do tej pory nie było jednak wyczerpujących badań, dotyczących wpływu pieczywa wzbogaconego algami na łaknienie i ilość przyjmowanych kalorii.

Zmniejszony apetyt

Badania przeprowadzone przez Brytyjskich naukowców z Centre for Food Innovation na Sheffield Hallam University dotyczące wzbogacania chleba algami (Ascophyllum nodosum ) i tego jaki ma to wpływ na ilość przyjmowanych kalorii oraz właściwości odżywczych z pożywienia, potwierdziły ich właściwości hamujące łaknienie. Badania zostały przeprowadzone na 12 zdrowych mężczyznach z nadwagą, którzy spożywali chleb wzbogacony algami morskimi (Ascophyllum nodosum) -  4% glonów morskich na 400g chleba pełnoziarnistego. W badaniach mężczyźni zostali podzieleni na grupy – jedna spożywała na śniadanie chleb wzbogacony w algi, druga – nie. Jedzenie chleba wzbogaconego w glony (A. nodosum) przyczyniło się do znacznego obniżenia przyjmowanych kalorii (16,4%) z posiłku spożywanego w 4 godziny po śniadaniu. 

Na obiad uczestnicy badań jedli makaron z sosem pomidorowym. Po posiłku naukowcy badali ile kalorii zostało spożytych. Grupa badana, która spożywała chleb wzbogacony w algi na śniadanie, na obiad zjadała średnio o 178 kalorii mniej w porównaniu do grupy kontrolnej. 

Niemniej różnice dotyczące  wartości i czasu skoków glikemicznych i cholesterolu nie miały miejsca.

Badania zostały opublikowane w czasopiśmie Appetite.

Algi

Powiązane treści: Algi poprawiają jakość i długość snu dzieci