Osoby spożywające regularnie orzechy żyją dłużej, tak wynika z największych tego typu badań.
Porcja orzechów dziennie zmniejsza ryzyko śmierci – tak wynika z badań opublikowanych w New England Journal of Medicine.
W badaniach trwających 30 lat uczestniczyło prawie 120 tys. osób.
U osób spożywających orzechy regularnie, ryzyko śmierci było niższe niż u pozostałych uczestników badań.
Spożywanie orzechów raz w tygodniu zmniejszyło ryzyko śmierci o 11% w porównaniu do osób, które przez ten okres stroniły od orzechów.
Cztery porcje orzechów powiązane były z 13% obniżeniem ryzyka śmierci. Największe szanse na przeżycie miały osoby, które raz dziennie spożywały porcję orzechów – u nich ryzyko śmierci spadało aż o 20%.
Naukowcy zwrócili uwagę na to, że zazwyczaj osoby, które jedzą orzechy prowadzą też zdrowszy typ życia i dlatego potrzebne są dalsze badania.
Niemniej jednak kierownik badań dr Charles Fuchs z Dana-Farber Cancer Institute i Brigham and Women's Hospital stwierdził: “Największą korzyścią jest obniżenie ryzyka śmierci na skutek chorób serca o 29%, ale również 11% zmniejszenie ryzyka śmierci z powodu raka”.
Orzechy obniżają poziom cholesterolu, zapalenia oraz poprawiają odporność na działanie insuliny, twierdzą naukowcy.
Victoria Taylor z British Heart Foundation powiedziała: "Te badania są dowodem na związek pomiędzy regularnym spożywaniem porcji orzechów a zmniejszonym ryzykiem śmierci na skutek chorób serca”.
Orzechy są bogatym źródłem kwasów wielonienasyconych omega-3, białka, witamin i minerałów. Liczne badania wiążą orzechy ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi, cukrzycy typu 2, a także chorób wieńcowych. Orzechy zwłaszcza orzechy włoskie poprawiają zdolność uczenia się, jakość męskiego nasienia, a nawet humor. Migdały chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem się i dlatego olejek migdałowy stosowany jest do pielęgnacji skóry
Bionica - Orzechy laskowe prażone bio 100g
Na podstawie
BBC