Herbta nie tylko ma dużo przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegając nowotworom, obniżając ciśnienie krwi, poprawiając pamięć i odchudzając, ale również przynosząc pożytek sercu
Badaniami objęto 131 401 osób w wielu 18 do 95 lat. Wolontariusze mieli wypełnić kwestionariusz dotyczący picia kawy i herbaty. Mieli zakreślić odpowiednio wypijaną ilość kawy lub herbaty stanowiącą: zero; od 1 do 4 lub więcej nić 4 filiżanki dziennie.
Francuscy naukowcy po przeanalizowaniu kwestionariuszy doszli do wniosku, że amatorzy kawy ponosili większe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych niż te osoby, które jej nie piły – zwłaszcza jeśli dodatkowo palili papierosy.
Z kolei osoby, które wolały herbatę miały odwrotny profil do kawoszy – im więcej pili herbaty, tym mniejsze było u nich ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Zwłaszcza w porównaniu do osób pijących kawę. Ponadto osoby pijące kawę częściej sięgały po papierosy i mniej poświęcali czasu na aktywność fizyczną niż amatorzy herbat.
Z badań wynikało, że picie herbaty obniża ryzyko śmierci wywołane innymi przyczynami niż choroby krwionośne o 24%. Najbardziej to zjawisko było widoczne w przypadku obecnych i byłych palaczy – jeśli idzie o herbatę miała neutralny wpływ na niepalaczy.
Profesor Danchin podsumował to w taki sposób, że herbata zawiera przeciwutleniacze, które mają właściwości zdrowotne. Poza tym osoby wybierające herbatę zazwyczaj mają zdrowsze podejście do życia. Dlatego wg niego pytanie czy picie herbaty odzwierciedla profil człowieka czy też sama herbata wywołuje zdrowe reakcje pozostaje otwarte.
Moc zielonej herbaty
Herbata już od dłuższego czasu mości sobie miejsce nie tylko pysznego, ale również zdrowego trunku. Zwłaszcza zielona herbata, której przypisuje się właściwości antynowotworowe, wpływające korzystnie na pamięć oraz na problemy z jelitami i okrężnicą. Zielona herbata ma tak silne oddziaływanie, że może nawet wpływać na działanie pewnego betablokera i hamować jego działanie.
Przeciwutleniacz znajdujący się w zielonej herbacie - galusan epigallokatechiny jest 100 razy silniejszy niż witamina C, 25 raz niż witamina E i wykazuje silnie działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.