Chleby esseńskie charakteryzują się słodkim smakiem, przy jednoczesnym zachowaniu niskiego indeksu glikemicznego
Mimo, że chleb esseński, dzięki procesowi kiełkowania, zawiera naturalną słodycz, to jednocześnie wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym. Należy pamiętać, że ilość cukru wytwarzanego dzięki procesowi kiełkowania, może się różnić w przypadku różnych zbiorów oraz od tempa z jakim przeprowadza się kiełkowanie nasion.
W chlebie esseńskim właśnie podczas procesu kiełkowania uwalniana jest maltoza, która z jednej strony jest dominującym cukrem, z drugiej - jest najwolniej przyswajana przez ciało. Oznacza to, że nie powoduje skoków cukru we krwi ani wyraźnej reakcji insulinowej.
Chleby esseńskie zachowują słodki, przyjemny dla podniebienia smak. Taką słodycz można porównać tylko do słodyczy dojrzałych owoców!
5 powodów dlaczego warto sięgnąć po chleb esseński bio Bionica
Bionica - Chleb esseński ze skiełkowanego ziarna orkiszu z rodzynkami bio