Przeciwutleniacze zawarte w winogronach mogą pomóc ludziom z chorobą zwyrodnieniową stawów i kości
Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców z Texas Women’s Uniwersity sugerują, że winogrona poprawiają elastyczność stawów. Amerykanie przypisują tę zasługę polifenolom – przeciwutleniaczom obficie występującym w winogronach.
Mniejszy ból i elastyczniejsze stawy
W trwających 16 tygodni badaniach uczestniczyło 72 mężczyzn i kobiet z zwyrodnieniowym zapaleniem kolan, których podzielono na dwie grupy. Pierwsza grupa spożywała sproszkowane winogrona, druga –placebo.
Zarówno kobiety jak i mężczyźni spożywający winogrona rzadziej skarżyli się na bóle wywołane ruchem oraz ogólne polepszenie sprawności kolan. U kobiet częściej obserwowano poprawę. U uczestników poniżej 64 roku przyjmujących proszek z winogron zaobserwowano również 70% poprawę sprawności ruchowej w zadaniach ruchowych o wyższym stopniu trudności, natomiast w grupie przyjmującej placebo nieznaczny spadek. U uczestników powyżej 65 roku życia nie zauważono takiej zależności.
Z kolei u mężczyzn z grupy badanej spożywającej winogrona zwiększył się poziom czynnika wzrostu chrząstki w przeciwieństwie do grupy kontrolnej. Nie zaobserwowano podobnej zależności u kobiet.
Dr Shanil Juma powiedział, że te badania dostarczają obiecujących danych łączących konsumpcję winogron z obniżeniem bólu i poprawę elastyczności stawów u osób z artretyzmem kolan”.
Dobre źródło polifenoli
Polifenole to szeroka grupa przeciwutleniaczy chroniących przed utlenianiem się szkodliwego cholesterolu LDL i dokładaniem go w ścianach naczyń krwionośnych. Z grupy polifenoli na szczególną uwagę zasługują flawonoidy i resweratrol, który uwrażliwia komórki raka czerniaka na naświetlanie.
Dobrymi źródłami polifenoli są: czerwone wino, winogrona (w tym rodzynki*), jagody, wiśnie, czereśnie, aronia, owoc bzu czarnego, oliwa z oliwek, kuzu, sezam, len, czarna soja, herbata, kakao, kawa, orzechy, yerba mate, a także kapusta i czosnek.
* rodzynki sułtanki są również bogatym źródłem polifenoli, choć zawierają ich mniej niż winogrona