Quinoa doskonale komponuje się z ryżem, kaszą jaglaną i kaszą gryczaną w przyrządzaniu potraw
Quinoa (komosa ryżowa) stała się u nas popularna głównie ze względu na walory zdrowotne – zawiera cały komplet aminokwasów, wiele witamin i polecana jest zwłaszcza kobietom w ciąży. Przede wszystkim nie zawiera glutenu, co jest niezwykle ważne nie tylko dla osób z celiakią (nietolerancją glutenu), ale również tych, którzy chcą poczuć się lepiej.
Jednak same ziarna quinoa mają czasami lekko gorzko-kwaśny smak, co nie każdemu może odpowiadać. Na szczęście quinoa można łączyć z innymi zbożami i kaszami bezglutenowymi, co stanowi nie tylko urozmaicenie dla podniebienia, ale również podnosi walory odżywcze ziaren.
Quinoa i ryż
Ziarno quinoa szybciej gotuje się od ryżu pełnoziarnistego. Mimo to, komosę ryżową można od razu zmieszać z ryżem i po zagotowaniu, gotować na wolnym ogniu około 40 minut . Jeśli używamy ryżu białego wówczas czas gotowania jest krótszy (około 20 minut). Od nas zależy jakich proporcji chcemy użyć. Niemniej jednak w przypadku ryżu i quinoa zalecane proporcje to 1:1 lub 2:1. Ryż i quinoa dobrze komponuje się z warzywami, strączkowymi i glonami, ale również w wersji na słodko z owocami suszonymi i orzechami.
Quinoa i kasza jaglana
Quinoa pod względem gramatury jak i czasu gotowania podobna jest do kaszy jaglanej, dlatego stanowią dobry tandem. Podobnie jak w przypadku ryżu, quinoa i kaszę jaglaną gotujemy w proporcji 1:1. Ziarno quinoa i kaszy jaglanej można również uprzednio podprażyć, co wprowadzi więcej energii qi do potrawy. Tak ugotowane ziarna nadają się do przygotowania niemal wszystkiego, od ciepłych śniadań, poprzez wypieki, a skończywszy na napojach zbożowych i deserach.
Quinoa i kasza gryczana niepalona
Dobrze nam znana kasza gryczana również dobrze komponuje się z quinoa, a podobny czas gotowania ziaren sprawia, że staje się łatwym do przygotowania posiłkiem. Podobnie jak w przypadku kaszy jaglanej, kaszę gryczaną niepaloną i quinoa łączymy w proporcji 1:1 i po zagotowaniu, gotujemy je pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut. Quinoa z kaszą gryczaną dobrze komponują się w warzywami i roślinami strączkowymi, można również przygotować z nich kotlety zbożowe.
Powiązane artykuły: Czy quinoa zawiera gluten?; Quinoa bogactwo aminokwasów w jednym ziarenku