newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

5 powód dla których warto sięgnąć po quinoa

14.10.2013

Quinoa ( czytaj: kin-ła), lub inaczej komosa jest stosunkowo mało znanym zbożem, choć w swoim kraju pochodzenia - Boliwii i Peru, znana jest od 3 - 4 tys. lat. Technicznie rzecz ujmując quinoa nie jest zbożem, ale ze względu na zastosowanie – może śmiało zastępować ryż, kaszę jaglaną, gryczaną, etc. – tak ją często określamy. Quinoa ma ciekawy, wyrazisty smak i co bardzo ważne - nie zawiera glutenu.

5 powodów dla których warto sięgnąć po quinoa:

1) Komplet aminokwasów. Organizm potrzebuje dziewięciu aminokwasów, w celu budowania mięśni i tkanek, są to: histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan i walina. Quinoa jest jednym z niewielu rodzajów pożywienia, który zawiera je wszystkie.

2) Bogate źródło protein. Quinoa stanowi bogate źródło aminokwasów i dlatego jest dobrym źródłem protein, co jest niezwykle ważne w przypadku wegetarian i wegan. Jedna porcja quinoa zawiera około 20% protein – to 50% więcej niż w przypadku pszenicy i ponad dwukrotnie więcej niż w przypadku ryżu.

3) Źródło żelaza. Żelazo w ciele odgrywa rolę przewoźnika tlenu do komórek. Quiona jest bogata w żelazo, dzięki czemu dostarcza ciału niezbędnego żelaza, które wspomaga dotlenienie komórek, a także zapobiega anemii.

4) Bogate źródło błonnika. Quinoa zawiera dwukrotnie więcej błonnika niż pozostałe „zboża”. Dobrze udokumentowane jest, że zwiększenie udziału błonnika w diecie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, a także ryzyko chorób układu krążenia i oddechowego.

5) Żródło manganu zapobiegającemu przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Mangan jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami (cząsteczkami, które niszczą zdrowe komórki).

Powiązane treści: Quinoa bogactwo aminokwasów w jednym ziarenkuNajlepsza quinoa z Boliwii - dieta bez pszenicyQuinoa - pozbawiona glutenu alternatywa dla zbóż