newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Czy chleb esseński Bionica ze skiełkowanego ziarna zawiera gluten?

16.11.2012

Mimo bogactwa witamin, białka i prostej receptury, na chleb esseński (Ezechiela) powinny uważać osoby mające nietolerancję na gluten.

Chleb esseński (Ezechiela) ze skiełkowanych ziaren uzyskuje się bez dodatku mąki. Ta informacja może jednak okazać się myląca dla osób, poszukujących wyrobów nie zawierających glutenu. Wprawdzie do jego wyrobu nie używa się mąki, ale kiełki zbóż, które zawierają gluten.

Dlatego chleb esseński (Ezechiela) nie jest wskazany dla osób z celiakią, a osoby mające nietolerancję na gluten powinny podchodzić do niego ostrożnie

Osoby nietolerujące glutenu lub mające na niego alergię powinny unikać pszenicy, orkiszu i żyta, z których wyrabia się chleb esseński, gdyż ich ziarna zawierają gluten – białko roślinne, które może wpływać ujemnie na system trawienny. U osób z nietolerancją, gluten najczęściej wywołuje takie symptomy jak wzdęcia, gazy, biegunki i zmęczenie . U osób chorych na celiakię, nawet  śladowe ilości glutenu mogą spowodować, że system immunologiczny zaczyna niszczyć kosmków jelita, doprowadzając do niedożywienia organizmu, a nawet może wywoływać raka, osteoporozę, lub inne długofalowe zaburzenia systemu immunologicznego.

Jeśli jednak mamy nietolerancję na gluten, a nie celiakię, należy najpierw skonsultować się z lekarzem przed spróbowaniem chleba esseńskiego. Skiełkowane ziarno pszenicy jest łatwiejsze do strawienia niż mąka w chlebie pochodzącego z tradycyjnego wypieku i może nie powodować wcześniej opisanych symptomów związanych ze spożyciem glutenu. W czasie procesu kiełkowania, enzymy niszczą czynnik hamujący wzrost , który nie pozwala ziarnu kiełkować bez zapewniania mu odpowiednich warunków. Skrobia zmagazynowana w ziarenku, staje się dostępna dla kiełkującej roślinki i dla nas, w bardziej przetrawionej formie.


Jeśli jednak śmiało możemy jeść gluten, warto zapoznać się z 5 faktami przemawiającymi za spożyciem chleba esseńskiego bio, a także jakie bogactwo witamin zawiera chleb esseński bio.