Płatki owsiane spożywane przez pacjentów chorych na celiakię, nie powodują podrażnień kosmków śluzowych jelita
Płatki owsiane same w sobie NIE zawierają glutenu. Jednak z powodu zanieczyszczenia glutenem w czasie zbiorów lub młynie, często odradzane są pacjentom chorym na celiakię. Niemniej jednak nie ma podstaw do takich praktyk, a dostępne badania sugerują, że płatki owsiane są dobrze tolerowane przez osoby z celiakią.
Fińskie badania
Nad długotrwałym wpływie płatków owsianych na osoby dorosłe z celiakią skupili się fińscy naukowcy. Badali histologię kosmków błony śluzowej jelita cienkiego oraz symptomy gastro-jelitowych u dorosłych pacjentów chorych na celiakię, pozostających na diecie bezglutenowej.
Badania przeprowadzone na Tampere University Hospital w Finlandii zostały opublikowane w PubMed
Dieta bezglutenowa z czy bez płatków owsianych?
W badaniach uczestniczyło 106 dorosłych osób chorych na celiakię, z których część uwzględniała płatki owsiane w diecie, a druga je wykluczyła. Analizowano dzienne spożycie płatków owsianych oraz błonnika, a także morfologię kosmków błony śluzowej jelita cienkiego i gęstość limfocytów. 66% z 106 badanych pacjentów spożywała średnio 20g płatków owsianych dziennie przez okres 8 lat. Co więcej były to produkty w skład których wchodziły płatki owsiane pochodzące ze zwykłych sklepów.
Płatki owsiane są dobrze tolerowane przez osoby cierpiące na celiakię
Codzienne spożywanie płatków owsianych przez 8 lat nie spowodowało uszkodzenia kosmków błony śluzowej jelita cienkiego, nie miało też wpływu na poziom hemoglobiny, stanów zapalnych ani symptomów gastro-jelitowych. Dodatkowo Finowie zaobserwowali nieznaczny wzrost błonnika pokarmowego u osób z celiakią, które włączyły płatki owsiane do diety.
Do podobnych wniosków doszli naukowcy z Oddziału Immunologicznego w St James's Hospital and Trinity College w Dublinie.
W Finlandii Stowarzyszenie Osób z Celiakią zezwala na uwzględnienie płatków owsianych w diecie, a od 2000r. także w diecie dzieci chorych na celiakię. Obecnie około 70% osób chorych na celiakię płatki owsiane w diecie bezglutenowej. Od 2000 r.
Gdzie szukać glutenu?
Osoby chore na celiakię lub mające nadwrażliwość na gluten powinny bezwzględnie wykluczyć z diety pszenicę, jęczmień i żyto. Gluten to białko, które występuje właśnie w pszenicy, życie i jęczmieniu. Nadwrażliwość na gluten może powodować gazy i wzdęcia, a celiakia (ostra forma nadwrażliwości) może prowadzić do chorób autoimmunologicznych , a nawet śmierci. Coraz częściej do czynników ryzyka zalicza się także czynniki środowiskowe oraz żywność genetycznie modyfikowaną (GMO).
Co z tymi płatkami?
Inną kwestią jest, że znikoma grupa osób może być uczulona na same płatki owsiane w najczystszej postaci, w podobny sposób jak można mieć uczulenie na różne produkty pokarmowe. Niemniej jednak jeśli nie jesteśmy bezpośrednio uczuleni na płatki owsiane, szkoda z nich rezygnować, tym bardziej, że dostarczają cennego błonnika do diety. Oczywiście zawsze lepiej jest sięgać po produkty ekologiczne, gdzie nie ma zanieczyszczenia pestycydami. A jeśli wciąż obawiamy się płatków, to można poszukać płatków owsianych w wersji niezanieczyszczonej glutenem.
Powiązane arytkuły: Gluten zaburza działanie tarczycy; Czy quinoa zawiera gluten?