Ludzie błędnie oszacowują zawartość cukrów w tzw. zdrowych napojach.
Badacze z Glasgow University poprosili ponad 2 tys. osób w Wielkiej Brytanii, aby ocenily zawartość cukrów w różnych napojach. Bardzo wielu z zapytanych błędnie oceniło zawartość cukrów w tzw. smoothies (koktajlach owocowych) i napojach owocowych.
Naukowcy poprosili uczestników eksperymentu o ocenę ile łyżeczek cukru zawiera dany napój. Pytani zaniżyli ich liczbę o 2 do 4 w soku jabłkowym, pomarańczowym, napojach energetyzujących z kofeiną i smoothies.
W przypadku napojów z granatem, zaniżyli liczbę łyżeczek z cukrem o 18!
Zastanawiające jest to, że ludzie nie biorą pod uwagę napojów kiedy myślą o swojej diecie.
Naukowcy przestrzegają, że nadmierne spożycie soków i innych słodkich napojów przyczynia się do otyłości i jest głównym czynnikiem ryzyka w przypadku schorzeń takich jak cukrzyca, podwyższone ciśnienie krwi, choroby serca i udar mózgu.
Pisaliśmy już o tym kilkukrotnie, że zarówno sacharoza jak i fruktoza nie pozostają obojętne dla naszego zdrowia. Co więcej, cukry wchłaniane przez organizm w formie płynnej, o wiele szybciej przenikają do krwi, co, jak twierdzi coraz więcej naukowców, może powodować syndrom metaboliczny.
Kierownik badań, prof. Naveed Sattar powiedział, że pewne napoje takie jak smoothies oraz soki owocowe, powszechnie uważane za zdrową alternatywę dla napojów gazowanych, mają wysoką zawartość cukrów. Wg naukowców 450 kcal diety uczestników badań pochodzi z napojów.
Źródło BBC