Energetyczną zawartość jedzenia określa się za pomocą wskaźników Atwater, które jednak mogą być nieprecyzyjne jeśli idzie o pewne grupy produktów. Orzechy należą do takiej grupy.
Naukowcy w celu oszacowania wartości energetycznej migdałów w diecie, a także porównania tej wartości z wartościami oszacowanymi przez wskaźniki Atwater, przeprowadzili badania na 18 zdrowych dorosłych. Uczestnicy badań w zależności od grupy, do której zostali przypisani, otrzymywali jedną z trzech następujących ilości migdałów w formie dodatku do diety: 0 migdałów, 42 lub 84 g migdałów dziennie. W czasie ostatniego dnia badań naukowcy zebrali próbki moczu i fekalii, które poddali analizie.
Wyniki analiz pokazały, że wartość energetyczna migdałów w diecie wyniosła 129 kcal w 28 g migdałów. Jest to znacznie mniej niż podają wskaźniki Atwatera, które przewidują, że taka ilość migdałów zawierać będzie 168-170 kcal. W przypadku migdałów wskaźnik Atwatera zawyżył o 32% wartość energetyczną.
Wyniki badań zostały opublikowane w PubMed.
Warto poczytać: Migdały chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem się; Migdały zapobiegają chorobom układu krążenia i cukrzycy typu 2; Zdrowotne właściwości orzechów potwierdzone; Orzechy wspierają walkę z cukrzycą typu 2; Dieta śródziemnomorska i orzechy chronią ukłąd krążenia i zapobiegają udarom; Orzechy zwiększają poziom hormonu szczęścia