Moreli ekologicznych na szczęście mamy już wiele. Jak na razie tylko Bionica pakuje morele bio w atmosferze chronionej co zabezpiecza owoc przed rozwojem drobnoustrojów.
1) Morele suszone na słońcu
Większość amatorów moreli wie, że morele żółte są siarkowane (stąd też ich kolor) i dlatego należy wybierać brązową, zdrowszą opcję. Zdrowe morele niesiarkowane powinny być suszone na słońcu. Jest też inny sposób „suszenia” moreli poprzez odparowywanie wody w niskiej temperaturze. Niestety wszystkie mrożone produkty z punktu widzenia medycyny chińskiej mimo tego, że zawierają witaminy, pozbawione są Qi, a więc energii. Dlatego najbezpieczniejszym i najnaturalniejszym sposobem suszenia moreli jest suszenie ich na słońcu. Takie też są morele Bionica.
2) Morele ekologiczne
Na rynku coraz częściej możemy spotkać morele suszone na słońcu. Niestety jeśli nie są one ekologiczne to nie mamy pewności, czy morele nie były traktowane pestycydami i innymi środkami ochrony roślin, które mają ujemny wpływ na zdrowie. Dlatego należy szukać ekologicznych moreli suszonych. Ekologiczne morele są droższe, ale dzięki certyfikatom mamy pewność, że takie morele są bezpieczniejsze dla zdrowia. Takie też są morele Bionica.
3) Morele pakowane w atmosferze ochronnej
Niemniej jednak na jakość moreli wpływa nie tylko sam sposób obchodzenia się z owocem, ale również sposób pakowania. Większość dostępnych na rynku moreli ekologicznych jest pakowana ręcznie i słabo zabezpieczona. Bionica już dawno temu kierując się zdrowiem konsumentów zdecydowała się na droższe, ale zarazem bezpieczniejsze rozwiązanie. Ekologiczne morele Bionica pakowane są w szczelnie zamknięte opakowania wypełnione atmosferą chronionej, która zapobiega rozwojowi grzybów i drobnoustrojów, na co narażone są nietraktowane chemią produkty ekologiczne. Dlatego mamy pewność, że dostarczane morele Bionica są po prostu zdrowe :-)