newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

5 produktów usprawniających pracę jelit

27.12.2013

Śliwka umeboshi, suszona śliwka, herbata, jęczmień oraz niepasteryzowane miso usprawniają pracę jelit

Święta sprzyjają folgowaniu przy stole. Niestety po takiej uczcie często mamy rozdęte brzuchy i zapchane jelita. Bardzo ważne jest wypróżnianie nie tylko dla codziennej higieny, ale również dla zachowania zdrowia. Dlatego o jelita należy dbać nie tylko przy okazji świąt, ale na co dzień. Do pokarmów usprawniających pracę jelit, zaliczyć należy:

1)  Owoce suszone, w tym przede wszystkim suszone śliwki i figi. Suszona śliwka dzięki nierozpuszczalnemu błonnikowi (zmiękcza stolec i powoduje, że jest szybciej eliminowany), a także sorbitowi (cukier nie ulegający fermentacji i skracający czas wędrówki stolca) jest idealnym owocem na przekąskę, który na stałe powinnyśmy wprowadzić do naszej kuchni.

2) Śliwka umeboshi, to obok śliwki suszonej, kolejna śliwka, która jest naszym sprzymierzeńcem w walce o zdrowe jelita. Śliwka umeboshi od wielu lat znana jest z właściwości regulujących pracę jelit i polecana osobom mającym skłonność do zaparć. Śliwkę umeboshi można także pić rozpuszczoną z zieloną herbatą. Niezależnie od tego, dobrze jest dwa razy do roku przeprowadzić kurację oczyszczająca śliwką umeboshi. 

3) Herbata. O zaletach herbat powiedziano już bardzo dużo. Wiadomo, że herbata usprawnia trawienie, zarówno zielona herbata jak i biała i czerwona herbata. Mało kto wie, że tylko ciepła herbata korzystnie wpływa na trawienie i odchudza. Najlepsze efekty osiąga się przy połączeniu herbaty zielonej wysokogatunkowej ze śliwką umeboshi, który najlepiej pić na czczo.

4) Zboża pełnoziarniste, w tym jęczmień, ze względu na bardzo dużą zawartość błonnika, usprawniają pracę jelit. Błonnikiem żywią się bakterie zamieszkujące jelita i wydzielające kwas masłowy odpowiedzialny za sprawną okrężnicę. Dlatego warto włączyć jęczmień do diety.

5) Miso, ale tylko niepasteryzowane, zawiera całe kultury żywych bakterii (tych samych co w jogurtach) i przyczynia się do usprawnienia pracy jelit oraz poprawę systemu trawiennego. O bakterie jelitowe należy dbać, gdyż to one tworzą środowisko zasadowe i pomagają w walce z zaparciami. Miso można popijać w postaci zupki rano, lub stosować jako dodatek do dań. Niepasteryzowanego miso nie wolno gotować, aby nie zniszczyć przyjaznych bakterii.