newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Czerwcowa piątka od natury, czyli które nowalijki warto spożywać w tym miesiącu.

06.06.2018
Czerwcowa piątka od natury, czyli które nowalijki warto spożywać w tym miesiącu.

Ten miesiąc to idealny czas, aby wprowadzić do swojej diety naturalne produkty, na które często czekamy cały rok. Niestety ich okres dojrzewania i przekwitania jest krótki, dlatego doradzimy, które z nich są najcenniejsze dla naszego zdrowia i dlaczego powinny znaleźć się w naszym czerwcowym menu.

Truskawki

To jeden z owoców, na który czekają nie tylko dzieci, a sposobów ich przyrządzania jest całe mnóstwo. Od surowych, prosto z krzaczka po wyśmienite wypieki, koktajle, poranne owsianki czy dodatek do słodkiego ryżu w formie polewy. Truskawki zawierają mnóstwo witaminy C, a także szereg witamin z grupy B w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Truskawki są nieocenionym źródłem mikro i makroelementów – wapnia, fosforu, żelaza, potasu oraz manganu. Znane są też z właściwości bakteriobójczych – dzięki fitocydom oraz dietetycznych, ponieważ 100 gram truskawek to tylko 35 kcal. Co więcej, z uwagi na dużą zawartość błonnika i związków mineralnych, usprawniają pracę jelit. Truskawki mają w swoim składzie bardzo dużą ilość wody, która przyczynia się do oczyszczenia organizmu.

Szparagi

Z czerwcowych warzyw zdecydowanie wybieramy szparagi. Są one bogatym źródłem witamin z grupy A i C, błonnika i potasu. Bardzo ważną rolę odgrywa wysoka zawartość kwasu foliowego, który pomaga w odbudowie zniszczonych komórek, wspiera pracę układu krążenia oraz wspomaga rozwój płodu u ciężarnych matek. W jego zielonych łodyżkach znajduje się inulina, która jest niezbędna do wzrostu bakterii pozytywnie wpływających na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Botwinka

Bardzo zdrowa i niskokaloryczna jest także botwinka, czyli młode liście oraz korzeń buraka ćwikłowego. Spożywana w formie zupy lub dodatku do sałatek, dostarcza naszemu organizmowi wiele cennych składników m.in.: duże ilości żelaza, witamin i minerałów. Pomaga w koncentracji, uspokaja nerwy, a dodatkowo chłodzi organizm, dlatego tak często sięgamy po nią w czasie upałów w formie np. chłodnika. Botwinka usprawnia procesy trawienia, wspomaga pracę wątroby i jest doskonałym sposobem na nieprzyjemną zgagę. Ponadto zwalcza wolne rodniki, poprawia kondycję cery oraz opóźnia procesy starzenia.

Rabarbar

Nie zawsze jesteśmy pewni czy naprawdę go potrzebujemy. Jednak warto wiedzieć, że rabarbar wyróżnia się wysoką zawartością składników mineralnych – manganu, wapnia, potasu oraz witamin C i K. Ma działanie antyoksydacyjnie oraz antyalergiczne. Polecany jest kobietom w okresie menopauzy, ponieważ zawarta w nim rapontycyna wywołuje działanie podobne do żeńskich hormonów. Rabarbar powinien się także znaleźć w letnim menu osób dbających o zgrabną sylwetkę. 100 gram rośliny to zaledwie 21 kcal oraz duża dawka błonnika, stabilizującego poziom glukozy we krwi i zapewniającego uczucie sytości. Dlatego zachęcamy do picia pysznego kompotu lub pieczenia ciast z tym niezastąpionym i dostępnym niestety tylko w najbliższych tygodniach rabarbaru.

Kalarepa

W sezonie wczesno – letnim zachęcamy, aby do menu włączyć także niskokaloryczną kalarepę. Podobnie jak większość warzyw kapustnych zawiera izotiocyjany i indole, pomocne w profilaktyce chorób nowotworowych. – Oprócz wielu witamin i składników mineralnych kalarepa dostarcza również luteinę, która korzystanie wpływa na prawidłowy proces widzenia. Liście tego warzywa przyrządzone np. jako składnik sałatki, przyczyniają się do oczyszczenia organizmu i zahamowania stanów zapalnych.

Proponowane przez nas 5 składników, może stworzyć bardzo zdrowe urozmaicenie czerwcowego menu. Znalazły się w nim zarówno owoce, jak i warzywa, z których w szybki i łatwy sposób przyrządzisz zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację dla swojej rodziny. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na lekkie i zdrowe letnie menu wpadnij na naszego bloga i zainspiruj się na lato.

Słodko-gorzka komosa z truskawkami, szparagami i rzodkiewką

Letnie owoce pod orkiszowo-migdałową kruszonką

Wiosenna owsianka z burakiem i kiełkami

Odświeżająca quinoa z buraczkami

Galeria: