Sukces pieczenia zależy od precyzji, staranności i dbałości o szczegóły. Wypiekanie jest trudniejsze od gotowania, ze względu na ścisłe proporcje, przestrzeganie wyznaczonego czasu oraz odpowiednią temperaturę, potrzebną aby nasze specjały wyszły idealnie. Ale nie należy zrażać się czy obawiać przystąpienia do pieczenia. Wystarczy zastosować się do kilku rad, a każdy mniej lub bardziej doświadczony domowy cukiernik może odnosić sukcesy na tym polu.
1. Nie prawidłowo przygotowana blacha – jeśli ciasto/tort ma wyglądać estetycznie podstawową czynnością jest nasmarowanie blachy tłuszczem. O tym jak ważne jest natłuszczenie blach, foremek, patelni - nie trzeba powtarzać. Każdy, kto chociaż raz zapomniał tego zrobić, mógł zapomnieć o kształcie ciasta, którego pragnął. Kiedyś do tego służyły 'sreberka' z margaryny bądź masła, teraz można kupić tłuszcz w sprayu. Można też użyć pergaminu oraz posypać spód i boki blaszki mąką, aby ciasto łatwo odchodziło i zachowało swoją formę i kolor.
2. Nie doprowadzenie składników do temperatury pokojowej – typowe składniki do pieczenia, takie jak masło, jajka i mleko najlepiej łączą się z innymi składnikami jeśli stosuje się je w temperaturze pokojowej. Wystarczy godzinę przed rozpoczęciem pieczenia wyjąć te składniki z lodówki. Jeśli jednak zapomnimy tego zrobić, można ostatecznie włożyć jajka na 10 minut do ciepłej wody, a masło zetrzeć na tarce żeby szybciej nabrało ciepła.
3. Nie dokładne czytanie przepisów – kilkukrotne przeczytanie przepisu pozwala na dokładne przygotowanie składników, naczyń i krok po kroku wykonywanie receptury. Jeśli jakiś składnik trzeba rozpuścić a następnie schłodzić, to takie podejście z pewnością pozwoli nam na wcześniejsze przygotowanie się do tego. Podobnie jeśli w przepisie znajduje się „filiżanka migdałów”, to pamiętajmy że migdały rozdrobnione będą miały inną gramaturę niż ta sama filiżanka migdałów całych.
4. Zbyt krótkie ucieranie/miksowanie – Większość przepisów zaczynamy od ucierania bądź miksowania masła lub cukru. W pierwszym kroku upewnij się, że masło jest w temperaturze pokojowej, następnie te dwa składniki mieszaj do uzyskania lekkiej, gładkiej i puszystej masy (bez grudek). Tak przygotowana masa będzie lepiej absorbować resztę składników oraz pozwoli stworzyć lekkie i puszyste ciasta i ciasteczka.
5. Zastosowanie nieodpowiednich składników – podstawowe składniki do pieczenia często mogą się stać przyczyną katastrofy. Masło solone i niesolone, mąka uniwersalna a inne typy mąk, proszek do pieczenia kontra soda oczyszczona – to tylko kilka przykładów. Nie muszą one istotnie wpływać na efekt końcowy pieczenia, jednak lepiej zaopatrzyć się w te odpowiednie składniki do pieczenia, w celu uniknięcia porażki.
6. Nie stosowanie się do gramatur podanych w przepisie – dokładnie wymierzone gramatury składników są kluczem do udanego wypieku. Największą pułapką może okazać się dodawanie wszystkiego „na oko”. Lepiej używaj do tego specjalnych miarek – do substancji płynnych i sypkich.
7. Otwieranie piekarnika podczas pieczenia – nagła zmiana temperatury w piekarniku może doprowadzić do nierównomiernego wzrostu ciasta, powstania zakalca lub do całkowitego opadnięcia masy. Lepiej oprzeć się pokusie i trzymać ciasto w zamknięciu przez co najmniej ¾ czasu przeznaczonego na pieczenie.
8. Za dużo wypieków na raz w piekarniku – wiele razy czytamy że można piec kilka warstw na raz w piekarniku, zamieniając pozycje w połowie pieczenia. Nie polecamy tego, ze względu na zbyt szybką zmianę temperatury przy przekładaniu, oraz nierównomierny ostateczny kolor wypieków. Lepiej piec jedną blaszkę na raz i cieszyć się efektem końcowym.
9. Nie używanie regałów do chłodzenia – po zakończeniu pieczenia ciastek i babeczek, warto pozostawić je na blaszce jeszcze ok. 10 min a następnie wyłożyć je na kolejną – chłodną blachę. Metoda ta zapobiega moknięciu spodów babeczek od pary, a w przypadku ciasteczek spiekaniu się na gorącej blaszce, w wyniku czego mogą stać się twarde i stracić zamierzoną konsystencję.