newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Biały ryż zwiększa ryzyko cukrzycy

01.09.2011

Według amerykańskich naukowców zastąpienie białego ryżu brązowym ryżem i pieczywem z pełnego przemiału, może zmniejszyć ryzyko zachorowalności na cukrzycę typu 2 o jedną trzecią.

Biały ryż podwyższa ryzyko cukrzycy dlatego, że powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, twierdzą naukowcy z Harvardu w Archives of Internal Medicine. Brązowy ryż i inne produkty z pełnego przemiału są zdrowszą opcją, gdyż stopniowo uwalniają glukozę.

W badaniu obejmującym prawie 200 tysięcy Amerykanów, spożycie białego ryżu powiązane zostało z cukrzycą typu 2. Po uwzględnieniu wieku i wyeliminowaniu innych czynników wywołujących cukrzycę, wśród badanych, którzy spożywali tygodniowo co najmniej pięć 150 gramowych porcji białego ryżu, odnotowano o 17% wyższe ryzyko wystąpienia cukrzycy niż u tych, którzy miesięcznie konsumowali mniej niż jedną porcję białego ryżu.

Z kolei spożycie brązowego ryżu zdaje się mieć odwrotny efekt na ryzyko zachorowalności na cukrzycę. Badacze szacują, że zastąpienie 50g lub jedną trzecią porcji białego ryżu, taką samą ilością brązowego ryżu, prowadzi spadku ryzyka zachorowalności na cukrzycę typu 2 o 16%.

Więcej na
http://www.bbc.co.uk/news/10307790