newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Co to jest żywność ekologiczna (organiczna)?

06.08.2012

Coraz więcej ekspertów z dziedziny zdrowia zaleca stosowanie żywności ekologicznej. Warto się przyjrzeć, dlaczego tak się dzieje.

Termin "ekologiczna", "organiczna", czy  "bio" (stosowane zamiennie) odnosi się do sposobu upraw bądź hodowli. Żeby nazywać produkt mianem "ekologicznym" i otrzymać stosowny certyfikat, należy stosować się do bardzo rygorystycznych dyrektyw.

Żywność ekologiczna produkowana jest bez użycia syntetyczncznych środków ochrony roślin (pestycydy i herbicydy), bez inżynierii genetycznej (GMO), sztucznych nawozów, naświetlania, ścieków i innych kontrowersyjnych sposobów manipulacji przy uprawie.

Ekologiczne produkty zwierzęce odnoszą się do zwierząt mających dostęp do wybiegu (świeżego powietrza), w których chowie nie użyto hormonów ani antybiotyków; takie zwierzęta muszą otrzymywać ekologiczną paszę.

Uprawy ekologiczne, w przeciwieństwie do konwencjonalnych, nie szkodzą środowisku naturalnemu ani zdrowiu człowieka, gdyż nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin (pestycydów), a glebę uprawia się cyklicznie. 

Pestycydy i nawozy przedostają się z pól do rzek, jezior i strumieni, zanieczyszczając je i siedlisko. Wiele pestycydów jest toksycznych dla człowieka prowadząc do problemów z oddychaniem, zaburzeń neurologicznych takich jak choroba Parkinsona, nowotworów i problemów z bezpłodnością.

Co roku ludzie pracujący na polach i żyjący w pobliżu konwencjonalnych upraw cierpią z powodu zatrucia i chorób wywołanych rozpylaniem pestycydów.

Coraz więcej autorytetów w dziedzinie zdrowia, zaleca sięgać po produkty ekologiczne.

Żywność ekologiczna w Europie, w tym produkty Bionica, od lipca ubiegłego roku oznaczona jest certyfikatem i logiem, na którym widnieją gwiazdki Unii Europejskiej ułożone na kształt listka.